Често хората сме обвинявани, че имаме склонност да съдим и

...
Често хората сме обвинявани, че имаме склонност да съдим и
Коментари Харесай

Защо съдим околните и как да се справяме с реакциите им

Често хората сме упреквани, че имаме податливост да съдим и да одобряваме другите за "по-нисши от нас ". Какво поражда такива страсти у нас и по какъв начин сътворяваме такова усещане в близките?

Хилари Джейкъбс Хендел споделя своя персонална история и проучва този въпрос пред

Тя споделя по какъв начин в никакъв случай няма да не помни по какъв начин нейна другарка на име "Катлийн " на една интимна вечеря споделила с нескрита откровеност, че терапевтът ѝ я упреква в комплекс за предимство. Докато споделила това, тя се обърнала към присъстващите с пренебрежителен взор и добавила съществено: " Той е най-низшият! ".

Тя споделя тази история като образец за преценките, които всички ние вършим, без да осъзнаваме страстите, които движат неоправдателните ни мисли.

Ето няколко въпроса, които Катлийн и нейният терапевт би трябвало да обмислят и които, ще провокират любознание и у вас:

Какви страсти е изпитвал терапевтът тъкмо преди мозъкът му да си намерения: "Имаш комплекс за предимство ". Чувствал ли се е деградиран от нейните думи, звук на гласа или физическо държание? Дали Катлийн е задействала някоя от неговите несигурности? Беше ли сърдит на нея? Бил ли печален за нея, може би предполагайки, че нейната надменност не ѝ оказва помощ по никакъв метод? Дали по някаква причина се е почувствал компрометиран от себе си?

А какво да кажем за Катлийн? Какви страсти са я подтикнали към враждебното подхвърляне по време на вечерята. Дали се е почувствала засегната, ядосана, засрамена или е композиция от доста страсти?

Емоционална осъзнатост

Няма нищо, което да оказва помощ на една връзка повече от прочувствената осъзнатост. Готовността да притежаваме и да носим отговорност за своите страсти, паники и защитни реакции, както и да приказваме за тях, води до схващане, доближаване, съчувствие и разрешаване на спорове.

Нещо повече, посредством осъзнаването на страстите придобиваме умения да забавяме реактивността си, с цел да можем да реагираме премислено на изявленията на другите със съчувствие вместо с наказание.

Триъгълник на смяната

Триъгълникът на смяната ни насочва да назовем и утвърдим главната страст, която се крие под неоправдателните ни мисли.

Триъгълникът на смяната е универсално и практично управление, което демонстрира по какъв начин страстите работят в мозъка и тялото .

Като се имат поради високите равнища на принуждение, тревога, меланхолия и контузии в актуалното общество, всички ние би трябвало да научим за страстите и Триъгълника на смяната още в гимназията.

Наред с други неща, този инструмент ни учи да назоваваме и да се отнасяме към главните си страсти. Вместо двама души да се съдят, упрекват и упрекват един различен, вместо това можем да спрем отрицателния междуличностен цикъл и да поддържаме връзка на по-дълбоко равнище. Забелязването и одобряването на главните страсти, които се крият под нашето наказание, култивират пространство за саморефлексия и градивна връзка.

Например терапевтът на Катлийн може да излезе от личната си глава, с цел да забележи, че се усеща деградиран от нея. Вместо да я упреква, че има комплекс за предимство, той би могъл да успокои личните си страсти и да я попита: "Какви страсти изпитвате? ".

Можеше да помогне на Катлийн да разпознава, назове и уважи всички съществени и потискащи страсти, като яд и позор, които тя изпитваше сега с него.

Този тип задълбочена работа основава предпоставки за промяна.

Можем да понижим задействащите ни фактори, променяйки към по-добро метода, по който мислим и се усещаме. Например, в случай че терапевтът беше оказал помощ на Айрин да осъзнае страстите, които се крият под думите и съзнателните ѝ мисли, тя можеше да открие своята мощ и да бъде по-способна да се показва в бъдеще, казвайки нещо като: "Начинът, по който ми приказваш, не ми е прелестен ".

Освен това прочувственото проучване дава чудесна опция да се обработят остарели контузии и рани от детството. Това би ѝ разрешило да стане по-малко подвластна и да живее по-отворен живот с жизнеспособност и засилено възприятие за връзка; т.е. възприятието, че се усещаме свързани с прочувствените си същества.

Без подозрение човешкият разум постоянно ще прави бързи преценки. И въпреки всичко всички хора и всяка връзка имат изгода от прочувствената осъзнатост. Забелязвайки страстите, които подхранват нашите преценки, ние разполагаме с нови познания, с цел да се развиваме.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР