Често чуваме, че все повече животински видове са критично застрашени

...
Често чуваме, че все повече животински видове са критично застрашени
Коментари Харесай

Изчезналите животни, за които можем само да се радваме, че ги няма

Често чуваме, че от ден на ден скотски типове са сериозно застрашени и тяхното изгубване е единствено въпрос на време. Безотговорната човешка агресия, ловът, унищожаването на естествените местообитания, климатичните промени и още доста други фактори способстват за това.

Има обаче някои към този момент изчезнали скотски типове, за които можем единствено да се радваме, че не съществуват. От 12-метрови змии до хищни птици с размерите на слон - ето и изчезналите животни, за които можем единствено да се радваме, че ги няма.

Гигантската стоножка Euphoberia

 Гигантската стоножка Euphoberia е липсващ тип

Макар и сходна на актуалната стоножка по форма и държание, Euphoberia имала една съществена разлика – тя била с дължина от 1.2 до 2.5 метра. Учените към момента не знаят какъв е бил хранителният ѝ режим, само че допускат, че бил като на актуалните ѝ родственици. Както знаем, през днешния ден стоножките хапват инсекти, птици, змии и прилепи. Сега представете си какво може да похапва едно 2.5-метрово насекомо.

Гигантопитек

 Изчезналите животни, за които можем единствено да се радваме, че ги няма

Този тип маймуни се появил преди 9 милиона години. Те били най-големите примати, бродещи по земята. На височина достигали до 3 метра и тежали повече от звук. Гигантопитеците изчезнали преди 100 хиляди години. Хранели се главно с месо, като постоянно в менюто им влизали други типове маймуни.

Андрозавър

 Изчезналите животни, за които можем единствено да се радваме, че ги няма

С размера на възрастен кон, андрозавърът е най-големият месояден бозайник, бродил в миналото по земята. Съществото наподобявало на модерна хиена, с тази разлика, че имало издължена зурла, сходна на крокодилска, цялостна с остри като ками зъби. Теглото му достигало до 3 тона и приживее нямало друго създание на сушата, което да му се опълчи.

Мегалания

 Изчезналите животни, за които можем единствено да се радваме, че ги няма

Най-големият гущер, бродил по земята, е мегаланията. Той липсващ относително скоро, преди 15 хиляди години. Населявал континента Австралия и сигурно се е сблъсквал с туземците, които пристигнали там преди към 20 хиляди години. Съществото наподобявало актуалните варани, само че на дължина достигало 7 метра.

Дейнозухи

 Изчезналите животни, за които можем единствено да се радваме, че ги няма

Дейнозухи е липсващ тип антични крокодили. На тип приличал на съвременниците си, само че с тази разлика, че достигал до 18 метра дължина. Зъбите му имали дължина от 10 см, а в менюто му влизали морски костенурки, риби и даже огромни динозаври. В реките и в плитчините на моретата тези крокодили нямали естествени врагове с изключение на личния си тип.

Артроплевра

 Артроплевра е липсващ тип

Това е най-голямото безгръбначно животно, живяло в миналото на земята. На дължина достигало до 3 метра. На тип приличало на бронирана с черупка стоножка. На устата си имало две остри щипки. Според множеството учени артроплеврата се хранила с растения, само че има теории, че се е хранила и с дребни (за размера ѝ) животни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР