Честите рокади във финансовото министерство започват да водят до неуредици.

...
Честите рокади във финансовото министерство започват да водят до неуредици.
Коментари Харесай

Заради честите рокади служебният кабинет съвсем се оплете в ЕС

Честите рокади във финансовото министерство стартират да водят до неуредици. Министерският съвет се е оплел в регулярна позиция на България за извършеното през вчерашния ден съвещание на финансовите министри на Европейски Съюз в Люксембург (ЕКОФИН) и поради липса на безапелационни пояснения от страна на новия финансов министър Валери Белчев е отказал да изрази мнение по основна тематика. Страната ни не е изразила мнение по въпроса за възможното възобновяване на бюджетните предели в Европейски Съюз за недостига и дълга с отшумяването на коронавирус рецесията. До отхвърли от заемане на позиция се стига след замяна на реплики в жанр " изгубени в превода " сред Белчев и вицепремиера Атанас Пеканов, като в последна сметка министър председателят Стефан Янев се е намесил на страната на Пеканов и е спрял позицията. 

Това излиза наяве от стенограмата на последното държавно съвещание и последвали мнения след съвещанието на ЕКОФИН.

Отпадането на бюджетните предели за размера на недостига и дълга в страните-членки бе една от ограниченията, които Европейска комисия предприе в отговор на пандемията. Така през 2020 година страните-членки получиха фискална независимост да влагат по-щедро и да надвишават ограничаването за недостига от 3% с цената на нарастване на дълга. Европейска комисия взе решение да резервира тези по-хлабави регулации и през 2022 година и да възвърне лимитите едвам през 2023 година Еврокомисията обаче ще се опита още през 2022 година да премине към по-пълна и постоянна съгласуваност на икономическите политики в съюза. " Ще се опитаме да избегнем и дублирането на доклади и претоварването на администрациите около Националните проекти за възобновяване и резистентност ", разяснява след съвещанието европейският комисар за стопанската система Паоло Джентилони. 

В тази връзка в отчета си до Министерски съвет от финансовото министерство са предложили България да изрази позиция, че споделя " нуждата от завръщане към цялостното многостранно наблюдаване в границите на Европейския учебен срок през 2022 година ". Не е ясно дали отчетът съдържа повече елементи по тематиката, само че финансовият министър Валери Белчев е отметнал въпроса пътем с едно изречение и е съумял да изуми вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов. Според Пеканов от позицията на МФ излиза, че България ще желае предрочно възобновяване на лимитите за дълга и недостига още през 2022 година (б.р. обратно на решението на Европейска комисия това да стане през 2023 г.)

" Тук става въпрос дали през 2022 г. ще бъдат още веднъж прилагани разпоредбите за Маастрихтските критерии, в последните две години те не се ползват. Но дали в действителност България поддържа незабавно да стартират още веднъж да се ползват тези правила, откакто те ще са най-ограничаващи за нас като страна, която следва да се включи в еврото в някакъв миг ", е попитал пред сътрудниците си Пеканов. Той е подчертал, че някои страни са стигнали дефицити от 8-9%, до момента в който България се пробва да поддържа ниски равнища даже при отпаднали предели, само че възможното възобновяване на рестриктивните мерки ще се следи най-стриктно при нея поради условията за участие в еврозоната.

Финансовият министър Валери Белчев не съумял да даде убедителни разяснения по тематиката. Според него специалистите от МФ просто са предложили позиция, отговаряща на общите настроения в Европейски Съюз. " Въпросът е ние дали да възразяваме и да вървим против течението или не ", е коментирал Белчев.

В Европейски Съюз обаче няма никакви настроения за изпреварващо връщане на твърдите фискални правила през 2022 година, което е намекнато и от Пеканов. Размяната на реплики е довела до включването и на премиера Стефан Янев, който е настоял да се внимава със стягането на рестриктивните мерки. " Въпросите, които сложи г-н Пеканов, в действителност са значими, тъй като в устрема да се придържаме към ниски равнища значи, че ние не поставяме старания за развиване на личната си стопанска система и в действителност задачата, която стои зад това да държим ниски равнища, с цел да може да сме готови за Еврозоната, е един отворен въпрос. В обществото и в политическия спор не е задоволително явен и не е еднопосочен отговорът желаеме или не желаеме, в случай че желаеме по кое време и на какви условия? ", е изтъкнал Янев.

След неговата намеса докладът с позицията за идното съвещание на EКОФИН е утвърден отчасти, а позицията за фискалните правила е отпаднала, излиза наяве от стенограмата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР