Честит празник, другарки и другари!Честит празник, антифашисти!Евгений ме представи като

...
Честит празник, другарки и другари!Честит празник, антифашисти!Евгений ме представи като
Коментари Харесай

Внимание! Фашизъм! Хора, бдете!

Честит празник, другарки и приятели!

Честит празник, антифашисти!

Евгений ме показа като потомка на участници в антифашистката опозиция. Така е. Искам да ви призная нещо - аз имам персонален интерес от Девети септември! На този ден едно момиче с рязана карабина на рамо слиза от Балкана - това е моята майка, партизанка от Втора средногорска бригада " Васил Левски ". А един млад мъж, един " черен ангел ", с " валтер " на кръста, излиза от незаконната квартира - това е моят татко. Ако бяха починали, в този момент нямаше да имам достойнството да приказвам пред вас.

Мислех си какво да кажа през днешния ден тук, пред Братската могила. Исках да приказвам за това, че още веднъж се развилняха фалшификаторите на историята, които си вилнеят към този момент 30 години. Че 30 години ние сме във война. Че войните биват разнообразни - горещи, студени, цивилен, стопански, осведомителни. Но най-коварна е войната против историята, истината и паметта.

Мислех да ви кажа, че 30 години българската десница ругатни и проклина и 9 септември, и българските антифашисти, тъй като има едно главно занятие - да подменя историята, с цел да остане народът безпаметен, тъй като най-лесно се ръководят безпаметни. Че 30 години слушаме едно и също - в България е нямало фашизъм, а блага и общителна законна власт; че участниците в антифашистката опозиция са терористи, безродници и национални предатели, тайфа нарушители, необразовани цървули и каскети, които са си заслужили да бъдат разстреляни, избесени и обезглавени и основно - да бъдат опозорени и наказани на забвение; че техните убийци, Черните капитани и Черните Павлета, полицейските копои и жандармеристи, деветоюнските превратаджии и шпицкомандаджии, и всевъзможни главорези, касапи и мракобеси бяха оповестени за почтени жертви на комунизма, за герои, мъченици и светци.

Мислех да ви опиша, че тук, зад Братската могила, към този момент трябваше да го има дребното, изтънчено паметниче, отдадено на децата, погубени от българските фашисти. Над 250 деца! Но паметничето го няма! Защото Столичната община блокира тази благородна самодейност.

Мислех да благодаря на българското вънкашно (ама доста вънкашно!) министерство, което направи чудна реклама на изложбата в съветския културен център в чест на 75-ата годишнина от освобождението на Европа от нацизма. Но желая да кажа - всеки, който мълчи пред профашисткото, антибългарско, антируско и антиевропейско изказване на вънкашното министерство, е съизвършител в поругаването на историческата истина! Всеки! Който и да е той!

Ей такива неща мислех да приказвам през днешния ден. И написах следния абзац:

" Напоследък се запитвам по какво ръководството на Бойко Борисов се разграничава от ръководството на Богдан Филов. Само по едно - към момента не са признати нови допълнения към Закона за отбрана на страната, че да ни арестуват по-лесно. Очаквам и това да стане. "

И тъкмо в този миг получих умопомрачително известие от моята колежка и другарка Дора Чичкова, че нейният брачен партньор Юрий Борисов, някогашен основен редактор на " Дума " и " Ново време ", член на Национално придвижване " Русофили ", е задържан и отведен с белезници с обвиняване в шпионаж! Че са обискирали техния дом в продължение на четири часа! Че са иззели пъклен компрометиращи материали - поздравления до " Русофили " от някогашния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев и от Негово Светейшество патриарх Неофит, и една директория с отрязъци от вестници! Че проф. Ваня Добрева, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия, и социологът Живко Георгиев също са разпитвани, щото били съветски шпиони!

Виждате, че аз непрестанно си виждам в телефона. Не ми се сърдете! Чакам уведомление от Дора за Юрий. Към този миг Дора ми написа, че не знае какво става с него! (бел. авт. - По-късно Юрий Борисов беше освободен. Юрий, 1000% интелектуалец, бил единствено очевидец. В коя страна арестуват очевидец, оковават го в белезници, обискират неговия дом, влачат го по килиите, упрекват го в шпионаж, подлудяват неговото семейство и най-после го пускат, все едно нищо не е било!!! Чутовен скандал, заслужен за съда в Страсбург!)

Скъпи другари! Другари! Антифашисти! Днес, когато честваме успеха над фашизма, когато се прекланяме пред гибелта на хилядите комунисти, ремсисти, земеделци, социалдемократи, анархисти, служащи, селяни, възпитаници, студенти, поети, бойци, леви офицери, тъкмо през днешния ден фашизмът се завърна! Трябва да си или доста малоумен, или доста безочлив, с цел да арестуваш един интелектуалец и антифашист точно на 9 септември! Върнахме се в 1925-а, когато полицейските копои са завличали антифашистите от техните домове! Фашизмът е тук! Пак! Реставрацията на фашизма е държавна политика!

Другари! В този миг не ми идва нищо друго мислено, с изключение на думите на Юлиус Фучик:

" Хора, бдете! "

(Слово на 9 септември 2019 година пред Братската могила в София)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР