Делото за шпионаж в полза на Русия, по което подсъдим

...
Делото за шпионаж в полза на Русия, по което подсъдим
Коментари Харесай

Спряха дело за руски шпионаж заради изборите

Делото за шпионаж в интерес на Русия, по което обвиняем е шефът на партия " Русофили " Николай Малинов, е спряно поради предварителните парламентарни избори. Това откри инспекция нав правосъдните регистри.

Николай Малинов, който е глобен от Съединени американски щати по закона " Магнитски " е претендент за народен представител от името на обединението, в която взе участие неговата партия - " Неутрална България ". В нея с изключение на " Русофили за възобновление на отечеството " са и Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия и Партия на Българските комунисти. Малинов е лидер в бургаската листа, както и в 25 МИР в София. Кандидатите за национални избраници имат имунитет до изборите, който може да бъде свален с решение на ЦИК. Тъй като възможностите Малинов да попадне в Народното събрание клонят към нула, след вота на 9 юни процесът против него ще може да продължи.

Малинов беше задържан през 2019 година и упрекнат в шпионство и за образуване на незаконна скица за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. После той беше пуснат под гаранция от 50 000 лева със възбрана да напуща страната.

Делото против него стартира в спецсъда, а откакто той беше закрит - беше трансфериран в Софийския градски съд.

Прокуратурата твърди, че той се е " сложил в услуга на непозната организация, с цел да ѝ служи като разузнавач за да издаде информация, представляваща държавна загадка ". Малинов твърди, че обвиняването против него е политическо и той няма по какъв начин да е издавал секретна информация, тъй като не е имал достъп до такава.

Според проверяващите Малинов е работил с околните до някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников организации " Двуглав орел " и Руски институт за стратегически проучвания. От прокуратурата обясниха тогава, че Малинов е приемал задания против възнаграждение, свързани с въздействие върху вътрешната политика на България, а в докладна бележка от Малинов на съветски език той пишел за " нужната геополитическа преориентация на България ".

Няколко месеца откакто беше задържан, Малинов получи позволение да пътува до Русия от спецсъдията Андон Миталов. Целта на пътуването му беше да получи медал персонално от президента Владимир Путин. Впоследствие Вашингтон разгласи, че глоби арбитър Миталов и фамилията му за корупция и им не разрешава да влизат в Съединени американски щати. Правосъдният министър по това време Данаил Кирилов предложи магистратът да бъде уволнен, само че това не се случи. След закриването на спецсъда Миталов беше преназначен в Софийския областен съд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР