18 май е Ден на паметта на жертвите на геноцида

...
18 май е Ден на паметта на жертвите на геноцида
Коментари Харесай

18 май е Ден на паметта на жертвите на геноцида на кримскотатарския народ

18 май е Ден на паметта на жертвите на геноцида на кримскотатарския народ. В резултат на насилственото депортиране повече от 190 хиляди кримски татари изгубиха домовете си, родината си, роднините си, а доста от тях – живота си. Това пишат в известие до медиите от посолството на Украйна в София.
 
През 2015 година Върховната Рада на Украйна призна това закононарушение на комунистическия режим за геноцид на кримскотатарския народ, по време на който са осъществени умишлени убийства, породени са тежки телесни пострадвания и съзнателно са създавани условия на живот, ориентирани към физическото заличаване на кримските татари. Канада, Латвия и Литва също признаха тези дейности за геноцид на кримскотатарския народ.
 
Комунистическият режим на Съюз на съветските социалистически републики и по-късно русия в продължение на десетилетия целеустремено разпространяваше мита за кримските татари като предатели. Държавата окупатор употребява същата изразителност и в този момент, с цел да посее омраза, подтисничество и разкол в окупирания Крим.
 
съветската федерация отхвърля геноцида над кримските татари през 1944 година и не поема отговорност за сталинските репресии и депортации. Освен това след окупацията на АР Крим и град Севастопол през 2014 година съветската федерация продължава закононарушенията на тоталитарния руски режим и съветската империя против кримските татари:
- прави репресии и гонене, целеустремено нарушава правата им като радикално население на Украйна, нелегално набира на военна работа, унищожава културното завещание, фалшифицира историята, милитаризира образованието и публичния живот.
 
Украинският народ, претърпял гонене и репресии, станал жертва на руския геноцид Гладомор от 1932-1933 година, осъзнава и изцяло споделя болката от депортацията.
 
80 години след депортацията съветската федерация продължава тоталитарната, руска по темперамент, имперска по дух традиция на подчиняване, извършвайки сложни и систематични репресии против кримските татари, несъгласни с окупацията на Кримския полуостров.
 
русия донесе в Крим политически стимулирано гонене, насилствени изгубвания, убийства, отнемане от независимост на словото и религията, милитаризация на детството и продължава тоталитарните обичаи на репресии против кримските татари.
 
Всички пластове на украинското общество минаха през гнет и репресии: от учени и актьори до служащи и селяни. Изтезания, изтезания на почтени хора без съд и разследване, депортации, филтрационни лагери, всеобщи преследвания по политически аргументи – изглеждаше, че с рухването на руската система всичко това вечно остана в историята.
 
След нашествието на русия в Украйна обаче идеологическите наследници на тоталитарните режими в русия още веднъж донесоха тези ужаси на украинска земя.
 
Изявление на Министерството на външните работи на Украйна по отношение на 80-ата годишнина от депортирането на кримските татари и почитането на паметта за жертвите на геноцида на кримскотатарския народ:
 
Преди осемдесет години тоталитарният руски режим под управлението на Сталин принудително депортира коренното население на Кримския полуостров - кримските татари от родната им кримска земя и ги изпрати в заточение.
 
Почти двеста хиляди кримски татари, които дружно с други нации по света са се борили против нацизма, били са оповестени от руския режим за " предатели " и след броени дни са били изпратени в заточение в отдалечени региони на Централна Азия и Сибир във вагони за добитък.
 
Трудният път на депортацията се трансформира в път на гибелта за доста от тях. Само през първите години на заточение към половината от депортираните умират.
 
Депортирането на кримскотатарския народ се трансформира в едно от ужасяващите закононарушения на руските управляващи като част от систематичната геноцидна политика за изтриване на националната еднаквост, чиято цел беше основаването на " единно семейство на руските нации ". В името на реализирането на тази човеконенавистна концепция Кремъл прекърши милиони животи, унищожавайки хората физически, изтръгвайки ги от родната им земя, лишавайки ги от родния им език, духовно, културно и историческо завещание.

Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и независимостта на Украйна дадоха нова вяра на кримскотатарския народ, който най-сетне съумя да се завърне в родната си земя. Трагедията обаче се повтори няколко десетилетия по-късно, през 2014 година, когато съветските нашественици се върнаха в Крим.
 
Руските окупационни управляващи незабавно стартират огромни репресии против кримските татари. Политиката на путин стана де факто продължение на политиката на сталин, този път под формата на хибридна депортация: основаване на условия за живот, основани за цялостното или отчасти заличаване на кримскотатарския народ и принуждаването на кримските татари да изоставен полуострова. Репресиите единствено се задълбочиха с началото на пълномащабната експанзия на русия против Украйна през 2022 година
 
Точно в този момент, в изискванията на краткотрайната окупация от русия на Автономна република Крим и град Севастопол, кримскотатарският народ продължава да страда от политическо гонене и подтисничество въз основа на националната си еднаквост.

Окупационната администрация на полуострова нелегално забрани активността на представителния орган на кримските татари, Меджлиса на кримскотатарския народ, всеобщо лишава кримските татари от независимост по скалъпени обвинявания и ги принуждава да изоставен родната си земя.
 
Почитайки паметта на жертвите на сталинската депортация, ние осъждаме нападателната политика на настояща русия и репресиите против кримскотатарския народ.
 
Новите закононарушения на Кремъл станаха вероятни единствено тъй като причинителите на закононарушенията от предишния век по този начин и не бяха изправени пред съда. Чувството за безотговорност е карало и продължава да кара кремъл да повтаря най-ужасяващите зверства. Този циничен кръг може да бъде пресечен единствено посредством даване на Украйна на цялата нужна поддръжка, с цел да победи съветската експанзия, да освободи украинската земя и да подведе нарушителите под отговорност.
 
Призоваваме интернационалната общественост да усили консолидирания напън върху русия, с цел да я принуди да се върне към главните правила на интернационалното право, да спре нарушаванията на човешките права във краткотрайно окупираните територии на Украйна и да освободи всички политически пандизчии.
 
Призоваваме всички страни, интернационалните организации и общества, които ценят човешкия живот, да почетат паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и да осъдят това извънредно закононарушение, като го признаят за геноцид на кримскотатарския народ.
 
Обръщаме се към нашите интернационалните сътрудници с апел да усилят помощта за Украйна, да спомагат за допустимо най-скорошното освобождение от съветската окупация на Крим, както и на други краткотрайно окупирани територии на Украйна. Това ще постави завършек на съветските военни закононарушения и ужасните репресии и ще стане причина за връщането на кримскотатарския народ и всички поданици на Украйна към кротичък живот на родна земя.
 
В украински Крим, свободен от съветска окупация, коренното население - кримските татари ще има бъдеще, съответна сигурност и благоприятни условия за развиване и разцвет.
 
Крим е Украйна!
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР