Чешкият кинофестивал Фебиофест реши да отнеме от сръбския режисьор Емир

...
Чешкият кинофестивал Фебиофест реши да отнеме от сръбския режисьор Емир
Коментари Харесай

Фебиофест отнеха награда на Кустурица

Чешкият кинофестивал Фебиофест реши да отнеме от сръбския режисьор Емир Кустурица премията на фестивала “Кристиян”, защото в навечерието на съветското нахлуване против Украйна Кустурица одобри да управлява Централния научен спектакъл на съветската войска, съобщи организация Бета.

Кустурица, който е ученик на Филмова академия в Прага (FAMU), получи премията на фестивала през 2017 година за принос към международната кинематография. Инициативата да му бъде отнето оценката е на почетния ръководител на фестивала и негов създател режисьора Феро Фенич.

Фенич сподели, че още през 2017 година е бил срещу Кустурица да получи премията на Фебиофест, защото по думите му сръбският режисьор има податливост да сe възхищава на тоталитарни персони и да ги поддържа, което, макар гения на Кустурица, не дава отговор на етичните, морални и демократични полезности и критерии за това да бъде той награден.

Фенич прикани и други чешки кинофестивали, които са наградили Кустурица, да му лишават оценките, защото е приел предлагането на съветския министър на защитата Сергей Шойгу да управлява театъра на съветската войска.

През 2019 година Кустурица бе отличен и от чешкия президент Милош Земан с орден за заслуги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР