Чесънът, който през Средновековието е бил особено актуален като помощник

...
Чесънът, който през Средновековието е бил особено актуален като помощник
Коментари Харесай

Чесънът е бил любим на кръстоносците

Чесънът, който през Средновековието е бил изключително настоящ като асистент в битката с вампирите, се употребява от човечеството цели пет хиляди години.

Само накълцаният, изстискан или нарязан чесън освобождава потребните за здравето субстанции, което това неповторимо растение създава като същински лекарствен цех.

Чесънът е растял в Централна Азия, където са го събирали в див тип като лечебно растение. В културно растение са го трансформирали античните китайци.

Египетският фараон Тутанкамон бил заровен с чесън, с цел да му бъде постоянно на разположение. Смята се, че във висящите градини на Семирамида, които са едно от античните седем чудеса на света, чесънът е бил едно от екзотичните растения.

Историята на спорта разказва чесъна като предходник на допинга. Римляните считали, че той има свойствата на афродизиак. Според античните индийци чесънът лекува от 222 заболявания.

Кръстоносците, Марко Поло и първите мореплаватели постоянно взимали чесън като едно от най-важните неща, които човек би трябвало да има, когато е надалеч от вкъщи си.

 Зеленчуци Микс

Древните лечители са считали, че чесънът може да премори чумата и бяса, високото кръвно налягане и атеросклерозата, и че лекува вирусните болести.

Чесънът е съставна част в ястията на съвсем всички нации. Традиционният италиански поздравителен обред се състои в поднасянето на изпържено парче самун, натрито с чесън, посолено, наръсено с черен пипер и напръскано със зехтин. Това в действителност е тип брускета.

Прочутият френски сос лайоли е невъобразим без чесън, тъй като той е негов главен съставен елемент. Испанската студена чорба гаспачо също се прави с чесън.

Италианската паста дженовезе, която се прави със спанак, босилек, магданоз, риган и пармезан, не може да е приключена без добавка на малко чесън.

Унгарският гулаш, който е едно от най-популярните ястия, е напряко невъобразим без чесън. Заради аромата на чесъна той е както презиран, по този начин и превъзнасян от феновете на ястията, освежени със характерния му мирис.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР