Черната дупка изглежда като ярко петно, светещо на космически фон,

...
Черната дупка изглежда като ярко петно, светещо на космически фон,
Коментари Харесай

Неочаквано откритие – черна дупка изригваща рентгенови лъчи

Черната дупка наподобява като блестящо леке, светещо на галактически декор, само че в това време такова, което елементарно може да бъде пропуснато изцяло – изключително тъй като астрономите даже не търсили черна дупка на това място.

Студенти от Масачузетския софтуерен институт и Харвардския университет и учени, свързани с задачата на НАСА, OSIRIS-REx – експедиция за роботизирано добиване на проба от метеорит, намиращ се покрай Земята – организират рутинни наблюдения, когато ненадейно виждат далечната черна дупка, изригваща X- лъчи, оповестиха от НАСА.

Това, на което те се натъкват, е нещо специално- това е първият път, когато сходно рентгеново експлоадиране е забелязано от междупланетното пространство, съгласно НАСА.

Космическият феномен е бил уловен от рентгеновия спектрометър Regolith (REXIS), инструмент с размер на кутия за обувки на борда на галактическия транспортен съд OSIRIS-REx, който е в орбита към метеорита Бену (Bennu). Спектрометърът, който се ръководи взаимно от учени и студенти от двата университета, е планиран да мери рентгеновите лъчи, които Бену излъчва, до момента в който всмуква слънчевата радиация.

„ Откриването на това рентгеново лъчение е горделив миг за екипа на REXIS “, споделя в изказване Мадлин Ламбърт, от MIT, която е проектирала командите към инструмента, довели до откриване на черната дупка. „ Това значи, че нашият инструмент работи както се чака и до равнището, което се изисква от научните принадлежности на НАСА “, споделя тя.

„ Изгарящата “ черна дупка е видяна на 11 ноември м.г., като се е появила като светещ предмет тъкмо от ръба на метеорита.
Подобни рентгенови прояви могат да зародят, когато черна дупка издърпва материя от звезда намираща се наоколо, съгласно НАСА. Докато звездните парчета взаимодействат с диска от материал, който заобикаля черна дупка, интензивни прояви на сила могат да бъдат освободени. Но тези типове изригвания могат да се следят единствено от космоса, тъй като атмосферата на Земята пази планетата от рентгенови лъчи и други форми на високо-енергийно лъчение.

Избухването на черната дупка е било доказано настрана от два телескопа, конфигурирани на Международната галактическа станция намираща се на ниска орбита над Земята.

Откриването на черната дупка е образец за това, какъв брой научни открития могат да се случат по неочакван метод, декларира Ричард Бинзел, професор по планетарни науки в MIT, който е един от учените, работещи с инструмента REXIS.

„ Зададохме образование на студентите по какъв начин да строят и работят с галактически принадлежности “, споделя той в изказване. „ Оказва се, че най-големият урок е постоянно да бъдеш подготвен за разкриване на непредвиденото. “

Роботизираната сонда на задачата OSIRIS-REx, която доближи до Бену през декември 2018 година, се възнамерява да се върне на Земята през 2023 година.

Смята се, че Бенну е светиня от първите дни на Слънчевата система. Космическата канара с форма на ромб е необятна към 600 м. в екватора си и има орбита със приблизително разстояние от към 160 милиона км от Слънцето.

Според НАСА задачата би могла да помогне на астрономите да схванат по какъв начин планетите и други галактически обекти са се образували в Слънчевата система и би могла да помогне на откривателите да учат намиращи се наоколо до Земята метеорити, които биха представлявали опасност за планетата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР