Ако отделите минута да помислите за това, странно е, че

...
Ако отделите минута да помислите за това, странно е, че
Коментари Харесай

НАСА направи първото директно наблюдение на ядрото на друга планета

Ако отделите минута да помислите за това, необичайно е, че изобщо знаем нещо за ядрото на Земята. Скрито от нашия взор, а изискванията надалеч надолу са толкоз горещи и налягането е толкоз високо, че проникването става невероятно. Има под земята небосвод, оттатък който човечеството и нашите машини не могат да преминат.

В истинския филм на SYFY Descent „ Огненият пръстен “ – район с нараснала тектонична интензивност, покриващ Тихия океан – стартира да изхвърля магма на повърхността и екип от учени, в това число доктор Джейк Ролинс (Пери), би трябвало да провежда задача до ядрото на Земята, с цел да избави света от заличаване. Активното ядро е сериозен съставен елемент на нашата уютна планета, само че идва с вероятността за инцидентни естествени бедствия. Това е цената на планетарния парадайс.

Марс, назад, може да наподобява като студена мъртва канара в мрака на космоса, само че това не е напълно правилно. Това потвърждава и вътрешното проучване на НАСА благодарение на спускаемия уред за сеизмични проучвания, геодезия и транспорт на топлота (InSight). Космическият транспортен съд започва на 5 май 2018 година и влезе в употреба на Марс шест месеца по-късно. Следващите четири години прекара в ослушване за земетресения с вярата непосредствено да мери марсианското ядро.

На Земята учените употребяват държанието на сеизмичните талази, с цел да извлекат информация за ядрото на планетата. Когато и в случай че се случи земетресение, сеизмичните талази минават през планетата, срещайки разнообразни материали и условия по пътя си.

Учените могат да следят метода, по който вълните се движат през Земята – забавят ли се или трансформират посоката си – с цел да схванат от какво е формирана Земята. Но можем да създадем това единствено тъй като имаме сеизмични принадлежности, ситуирани по цялата планета. Мисията InSight предложи първата опция да пренесем наученото за геологията непосредствено в различен свят.

Въпреки че InSight към този момент е пенсиониран, откакто е изгубил контакт със Земята на 15 декември 2022 година, учените към момента разполагат с години данни, които да пресеят. Наскоро учените потвърдиха, че InSight е съумял в първите директни измервания на ядрото на друга планета. Констатациите са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Измерванията идват от две трусове, които са се случили на 25 август и 18 септември 2021 година Това беше в границите на задачата на InSight и учените имаха време да се приспособяват към измерванията, което способства за откритието. Помогна също по този начин, че едно от земетресенията беше провокирано от метеороит, което даде ясна точка на генезис. И двете трусове се случиха на противоположната страна на планетата от InSight, което беше от решаващо значение за измерването на ядрото на планетата.

Всеки трус изпраща талази във всички направления, само че InSight можеше да улови единствено вълните, ориентирани към него. Това значи, че в случай че земетресението е прекомерно близо, вълните няма да преминат през ядрото, преди да ударят InSight. Но когато земетресенията са надалеч, като двете, разпознати в публикацията, те минават през забележителна част от вътрешността, преди да ударят детекторите на InSight. Измерванията на тези две трусове разкриха, че Марс има ядро от течно желязо, което е по-малко и по-плътно, в сравнение с учените чакаха.

Това може да е първото непосредствено наблюдаване на марсианското ядро, само че евентуално няма да е последното. Изследователите към момента проучват всички данни, изпратени от InSight, и не е известно какво още можем да научим.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР