Частната компания Уърлд Вю, която провежда мисии до близкокосмическото пространство,

...
Частната компания Уърлд Вю, която провежда мисии до близкокосмическото пространство,
Коментари Харесай

Рекорд: роботизираният апарат Стратолит на Уърлд Вю отбеляза 5 дни в близкокосмическото пространство!

Частната компания Уърлд Вю, която организира задачи до близкокосмическото пространство, оповести една чудесна вест. Последният роботизиран уред Стратолит, който бе изстрелян от космодрума Тусон на 1-ви октомври, сложи връх от 5 дни в стратосферата. Преди това уред на Уърлд Вю е летял най-вече до 27 часа от началото на задачата си. Според компанията този път са изпълнени всички условия на клиента.

Напомням на читателите, че при един от предходните полети (през юни месец) “Стратолит ” приключи задачата си прибързано. Тогава роботизираният уред превозваше до близкокосмическото пространство необикновен потребен товар – пилешки сандвич на KFC.

Полетите с балон до ръба на космоса не са нещо ново. Проблемът е, че те са краткосрочни и откакто балонът доближи до огромна височина, той се спуква и задачата завършва броени часове след изстрелването. От компания Уърлд вю обаче са създали революционна технология, която разрешава дълготрайни полети. Ако някой ден “Стратолит ”-ите стартират да летят в продължение на месеци, има късмет огромна част от дейностите, които в този момент се вършат от изкуствени спътници, да бъдат поети от близкокосмически балони.

Т.нар. “близкокосмическо пространство ” в действителност съставлява район от земната атмосфера, обхващащ стратосферата и мезосферата (на височина сред 15 и 100 километра над Земята), от който към този момент може да бъде видяна галактическата чернота и да бъдат направени наблюдения и научни проучвания.

Уърлд Вю към този момент организира комерсиални роботизирани полети, само че в близкото бъдеще компанията се надява, че ще стартира да изстрелва и хора. Очаква се през околните месеци да бъде изстреляна капсулата “Вояджър ” на своя първи тестов полет, а в един миг с нея ще полетят и туристи. Цената за близкокосмическия туристически билет към този момент възлиза на $75 000 $, само че към момента от Уърлд Вю не са обявили по кое време се чака да стартира предлагането на услугата.

При всички положения Уърлд Вю се обрисуват да са съперник на Върджин Галактик, които ще изстрелват хора в космоса по суборбитална траектория, само че на по-кратки задачи и за $250 000 $. Друга компания с интерес към суборбитален туризъм е и Блу Ориджин, само че те към момента не са споделили какъв брой ще желаят от клиентите си за полет.

За страдание всички компании, които се надяват да стартират галактически или близкокосмически туризъм, се забавиха в реализирането на проектите си. Както Уърлд Вю, по този начин и Върджин Галактик и Блу Ориджин минаха през редица пречки. Да, правилно е – към този момент живеем в ерата на комерсиалната космонавтика и има компании за всевъзможни услуги. Но технологията към момента е нова, а ще се изстрелват туристи – не професионални астронавти, които са подготвени да поемат огромни опасности за живота си. Туристите желаят комфорт и най-много сигурност.  Звучи клиширано, само че е реалност – до този миг космосът си остава сложен за асимилиране. Дано не чакаме още доста дълго и до няколко години да влезем в обещаното ни от фантастите галактическо бъдеще.

За повече информация: Уърлд Вю

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР