Част от колекцията на Градската художествена галерия в Стара Загора

...
Част от колекцията на Градската художествена галерия в Стара Загора
Коментари Харесай

Емблематични творби на Градската художествена галерия в Стара Загора представят в София

Част от сбирката на Градската художествена изложба в Стара Загора ще бъде показана в София в изложбата " Галерии, сбирки, произведения ".  В нея са включени общо 80 платна и е взаимна експозиция с галериите в Пловдив, Сливен и Казанлък. Откриването ще бъде на 10 май - сряда, от 18.00 часа в Съюза на българските художници в столицата – ул. „ Шипка " №6, зала 1А. Това е първата от поредност изложения в дълготрайния план на СБХ, ориентиран към държавните галерии в страната. Подборът на високи мостри от техните фондове има за цел необятното им разпространение измежду столичната аудитория, подкрепяйки по-нататъшното им изследване, както и познаването им като значими центрове за културен туризъм в България. Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ". Това оповестяват от пресцентъра на община Стара Загора.

„ Колекцията на Художествената изложба под липите е показана с 20 подбрани творби. Сред тях са едни от най-емблематичните платна, добре познати на старозагорската аудитория като " Портрет на Христина Морфова " от Иван Мърквичка, " Цар Симеон Велики " на Димитър Гюдженов, " Гергана " на Димитър Казаков и други Куратор на плана е Анелия Николаева, а дизайнът на експозицията е на Петър Митев ", споделя шефът на ХГ Катя Тинева – Гюрковска.
-->
Главният метод е ориентиран към показване на художници, които са директно свързани със съответния град – родени са или са прекарали живота си в него, а посредством творчеството си имат значимо наличие в развиването на културния живот в района, а също и в българското изкуство на ХХ и ХХI век като цяло.

Освен творбите, в изложбата значима роля има и особено построената от сценографа Петър Митев нейна архитектура. Четирите галерии са показани в четири обособени елементи, самобитно пресъздаващи самостоятелното им духовно пространство. Идеята за живота на музейната картина и придвижването ѝ от хранилищата до светлината на експозиционните зали е съвременно заложена в конструирането на експозицията посредством включването на непредвидени на пръв взор материали – асоциативно въздействащи в подтекста на диалога за художествения предмет и възприемането му като произведение на изкуството.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР