Бюджетният хаос в Германия заплашва да влоши вече трудната ситуация

...
Бюджетният хаос в Германия заплашва да влоши вече трудната ситуация
Коментари Харесай

Politico: Докато Германия киха, Европа настива

Б юджетният безпорядък в Германия заплашва да утежни към този момент сложната обстановка за останалата част от Европа.  Това заяви Politico.  

Страната, която нормално е икономическият мотор на Европа, изпитва усложнения в продължение на 18 месеца, когато Федералният парламентарен съд постанови, че счетоводната тактичност на държавното управление за понижаване на бюджетния недостиг, е противозаконна, написа Politico. 

Германия загуби огромна част от своята сила вследствие на пандемията и нахлуването на Русия в Украйна, което задълбочи демографския спад. Решението на съда обаче осуети проектите на Берлин да изправи стопанската система на крайници с великодушни дотации за вложения в зеления преход (и също толкоз великодушни дотации за понижаване на сметките за енергия), написа Politico. 

Това е неприятна вест освен за Германия, само че и за нейните съседи. 

„ За нашите автомобилни клиенти в Германия нещата не са се забавили до нула, само че има забележителен спад “, споделя пред Politico Тиберио Асизи, който ръководи рафинерия за алуминиеви сплави в района Бреша в Северна Италия. По думите му, както цените, по този начин и размерите са намалели спрямо миналата година.   

Проблемът визира съвсем всички подсектори на производството, съгласно италианската федерация на работодателите Confindustria. 

„ Бюджетният безпорядък в Германия явно е аспект, който ни тревожи: приказваме за нашия главен търговски сътрудник “ , споделя районният президент на Confindustria Франко Гусали Берета.  

Въпреки интервал на слаб напредък, Германия остава незаменимият пазар за Европа заради своя размер. Отчитайки 29 % от брутния вътрешен артикул на еврозоната, той е всмукал 360 милиарда евро импорт от останалата част от валутния съюз през първите три тримесечия на тази година.  

Макар че храните и напитките, както и други потребителски артикули, съставляват огромна част от тази сума, мястото на Германия на върха на европейската индустриална верига, е от най-голямо значение, споделя Холгер Шмидинг, основен икономист на Berenberg Bank в Берлин. Ето за какво неотдавнашните разтърсвания в бюджета са такава опасност, твърди той.

„ Несигурността сега е най-лошият кратковременен риск за вероятностите “ , сподели Шмидинг пред Politico.

„ Знам, че държавното управление знае това, само че не знам по какъв начин ще разрешат този проблем “ , показва той. 

As Germany sneezes, Europe is catching a cold
Europe can’t afford the paralysis caused by Berlin’s budget chaos.
— Laurentiu B.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР