Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е

...
Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е
Коментари Харесай

Хамас е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е споделил на задграничните посланици в сряда, че Съединени американски щати считат, че водачът на " Хамас " в линията Газа Яхия Синуар се е отдръпнал от договарянията за заложници предходната седмица с вярата да усили натиска върху Израел за преустановяване на войната в Газа, оповестиха двама източници от срещата пред изданието " Аксиос ".

Непреките диалози сред Израел и " Хамас " за възможна договорка за заложници, която би могла да докара до краткотрайно преустановяване на огъня в Газа, стигнаха до задънена улица предходната седмица след няколкодневни диалози в Кайро и Доха.

Президентът Байдън, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс, Съливан и други високопоставени чиновници на Съединени американски щати участваха персонално в напъните за реализиране на договорка за заложниците, които " Хамас " взе при нападението си против Израел на 7 октомври.

Белият дом вижда в договорката за заложниците единствения действителен път към преустановяване на огъня в Газа и вероятно към преустановяване на войната, която се трансформира в политически проблем за Байдън в неговата Демократическа партия преди президентските избори.

Съливан се е срещнал в сряда с посланиците на 17 страни, чиито жители са арестувани от " Хамас ". " Хамас " твърди, че е напуснал договарянията за заложници предходната седмица поради интервенцията на израелските военни на граничния пункт Рафах. Палестинското придвижване преглежда интервенцията като ескалация на войната, до момента в който се организират договарянията в Кайро.

Но Съливан е споделил на посланиците, че американски чиновници са стигнали до заключението, че " Хамас " в действителност е напуснал договарянията, тъй като Синуар, който е водещ представител на терористичната формация в диалозите, не желае договорка в този момент - споделиха двамата източници.
 Израелски танкове организират интервенция в линията Газа
Съединени американски щати считат, че С инуар е взел решението да се отдръпна от договарянията с вярата, че това ще ускори интернационалния напън върху Израел да приключи войната.

Американският представител е добавил, че е нужен по-голям напън върху " Хамас ", само че е подчертал, че военният напън не е задоволителен , и е призовал посланиците да окажат по-голям напън върху групировката, с цел да се върне тя към договарянията и да одобри договорка за заложниците, споделиха източниците.

Съливан е помолил страните, чиито посланици са участвали на срещата, да изпратят това обръщение на " Хамас " непосредствено, посредством трети страни или посредством обществени известия , споделят източниците.

На 16 май Си Ен ЕН заяви, че в срещата са взели участие дипломатическите представители в Съединени американски щати на Аржентина, Австрия, Бразилия, България, Канада, Колумбия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Испания, Тайланд и Обединеното кралство. Тези 17 страни дружно със Съединени американски щати имат свои жители, държани за заложници от " Хамас " в линията Газа.​

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР