Бюджетните съкращения и ерозията на оръжейна индустрия са отслабили отбранителната

...
Бюджетните съкращения и ерозията на оръжейна индустрия са отслабили отбранителната
Коментари Харесай

WSJ за европейските армии: Празни арсенали и слаби бюджети

Бюджетните съкращения и ерозията на оръжейна промишленост са отслабили отбранителната система в Европа; нахлуването на Русия в Украйна разкрива още опасности. Това демонстрира разбор на The Wall Street Journal, който наблюдава статуса на огромните европейски армии. Изданието предизвестява за незадоволителното им положение във времена, които не са лишени от капацитет за военна заплаха.

Британската войска - водещият боен съдружник на Съединени американски щати и най-големият вложител за защита в Европа - разполага единствено с към 150 танка, които могат да се употребяват, и може би дузина изправни артилерийски оръдия с огромен обхват, отбелязва WSJ. Складът им е дотам празен, че предходната година английските военни са обмисляли да купят няколко ракетни установки от музеи, които да модернизират и да дарят на Украйна (това по този начин и не се случи).

Франция разполага с по-малко от 90 тежки артилерийски оръдия, което e покрай това, което Русия губи всеки месец на бойното поле в Украйна.

Дания не разполага с тежка артилерия, подводници или системи за противовъздушна защита. Армията на Германия разполага с задоволително муниции за два дни борба.

" На въоръжените сили им липсва всичко ", съобщи Ева Хьогл, парламентарният комисар за защитата на Германия, когато показа резултатите от отчета си по-рано тази година. В немските военни бази липсват освен муниции, само че и функциониращи тоалетни и интернет, сподели тя. Една част от бойните хеликоптери чака към този момент 10 години, с цел да бъде оборудвана с каски, добави Хьогл.

Нидерландия разформирова последното си танково поделение през 2011 година, като включи последните си няколко танка в състава на немската войска. Наборната военна работа в множеството европейски страни е отстранена след края на Студената война.

Днес Русия, Китай и Индия са класирани като по-мощни военни сили от Англия, която е най-високо оценената европейска войска, а Южна Корея, Пакистан и Япония са класирани над Франция, втората най-високо оценена европейска мощ, съгласно Global Firepower.

Тревогата обаче се ускорява, защото Съединени американски щати се придвижват към по-изолационна позиция, а евентуалната опасност за Европа от страна на Русия още веднъж се появява след близо две години кървави боеве в Украйна.

Западните военни и политически водачи считат, че към този момент Русия е овладяна поради изтощителната си война в Украйна.

Ако обаче Русия в последна сметка завоюва, малко на брой се съмняват в способността на Москва да се превъоръжи изцяло в границите на три-четири години и да провокира проблеми на други места. Известен факт е, че Владимир Путин от години скърби за загубата на съветската империя, която обхващаше Украйна и други източноевропейски страни, в това число Прибалтика, показва WSJ.

Голяма част от индустриалния потенциал на Европа за произвеждане на оръжия е намалял поради бюджетните съкращения през годините, добавя изданието. Промяната на това състояние е предизвикателство в миг, когато множеството държавни управления се сблъскват с бавния стопански напредък и застаряващото население, както и с огромна политическа съпротива против съкращаването на обществените разноски за финансиране на защитата.

“Европа систематично се демилитаризира, тъй като нямаше потребност да харчи пари, с помощта на неналичието на явна опасност и на военното владичество на Съединени американски щати по света ”, споделя Антъни Кинг, професор по военни науки в Университета в Уоруик. " Те на процедура заспаха. "

Войната в Украйна ясно сподели дълбочината на казуса в Европа

Изглежда малко евентуално Европейският съюз да съблюдава обещанието си да достави един милион обезверено нужни артилерийски снаряди на Киев в заложения период, като до момента е дал единствено към една трета от това. Според западни публични лица и изказвания на съветското държавно управление Северна Корея, диктатурата с население от 25 млн. души, е доставила над един милион снаряда на Русия за същия интервал.

Украински политици обявиха, че в случай че помощта престане изцяло, те няма да могат да продължат така и така затруднената военна акция за отвоюване на изгубените земи и може да не съумеят да спрат съветските елементи, подкрепяни от надалеч по-голяма страна с по-големи запаси от човешки запас.

Това е голяма смяна за континента, който е с най-хубавите въоръжени сили в света най-малко от началото на 1500 година до 40-те години на ХХ в. - интервал от пет века, в който европейските армии и морската им мощност разчленяват света на световни империи. Това владичество завършва по време на Втората международна война, когато армиите от района се разрушават за повторно в границите на към две десетилетия. В следствие, Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики се трансформират в по-големите сили, отбелязва WSJ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР