Бюджетен дефицит в размер на 6% от брутния вътрешен продукт

...
Бюджетен дефицит в размер на 6% от брутния вътрешен продукт
Коментари Харесай

Бюджетен дефицит от 6% може да е проблем за приемане на България в еврозоната на 1 януари 2025

Бюджетен недостиг в размер на 6% от брутния вътрешен артикул (БВП) може да бъде проблем пред присъединението на България към еврозоната на 1 януари 2025 година Това сподели зам.-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис пред публицисти в София в четвъртък.

Служебното държавно управление възнамерява да одобри и внесе в идващото Народно заседание план за бюджет, който на финансовата министърка Росица Велкова ще планува недостиг от към 6%. Тя добави, че е въпрос на политическо решение на Народното събрание този недостиг да се понижи.

В четвъртък пред публицисти Домбровскис сподели, че не е осведомен с съответното предложение.

„ Но с цел да отговоря на въпроса в по-общ проект – явно бюджетен недостиг от над 3% от Брутният вътрешен продукт може да бъде проблем, тъй като това е един от Маастрихтските критерии – бюджетният недостиг би трябвало да е под 3% “, сподели Домбровскис в отговор на въпрос на Свободна Европа.

Той посочи, че оценката за готовността на страната да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година ще се извърши напролет на 2024 година и възможен висок бюджетен недостиг ще се вземе поради.

Маастрихтските критерии са тези условия, на които една страна би трябвало да дава отговор, с цел да стане членка на еврозоната. Те са четири – свързани с размера на инфлацията, недостига, стабилността на валутния курс и размера на дълготрайния лихвен %.

В момента България не извършва единствено един от тези критерии – този за ценова непоклатимост. Той планува инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта инфлацията на 3-те страни членки на еврозоната с най-хубави индикатори.

По думите на Домбровскис точно неизпълнението на критерия за инфлация е повода България да не може да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 година – датата, която сама беше заложила.

Служебното държавно управление да изиска оценка на готовността си за участие в еврозоната през февруари. Това значи, че страната няма по какъв начин да влезе във валутния съюз при започване на 2024 година Кабинетът се стимулира с това, че България не извършва част от изискванията за присъединение към еврозоната.

Домбровскис удостовери, че решението е взето в съгласуваност сред българското държавно управление и Европейската комисия.

Той сподели, че критерият за инфлацията няма по какъв начин да бъде изпълнен в точния момент, с цел да може България да съблюдава задачата си да одобри еврото на 1 януари 2024 година По думите му оценката на Европейската комисия за готовността на страната да се причисли към еврозоната би се направила през април, а индикаторът, който се прави оценка, е междинна годишна инфлация от последните 12 месеца.

„ Това не е нещо, което ще се промени бързо. Ясно е, че критерият за инфлация няма да бъде изпълнен до тогава “, сподели зам.-председателят на Европейската комисия.

Домбровскис добави, че в тази ситуация на Хърватия е направено изключение и от оценката са изключени някои страни, в които инфлацията е ниска заради характерни аргументи. Същата методология по думите му се ползва и за България.

„ Но все пак критерият за инфлация не се извършва и то с много огромна разлика “, сподели той.

Другото изискване, което страната не е изпълнила, е да одобри промени в избрани закони , за които сама е поела ангажимент. Сред тях са промени в Кодекса за застраховането, Търговския закон и Закона за ограниченията против изпирането на пари. И трите бяха импортирани в предходния парламент, само че не бяха признати.

Процесът по интеграция в еврозоната е общопризнат още с подписването на контракта за присъединение на България към Европейски Съюз. Четири от партиите в 48-ото национално заседание – ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи и „ Демократична България “ на договарянията на страната за приемане на еврото, тъй че това да се случи на 1 януари 2024 година

Други партии в Народното събрание обаче бяха срещу приемането на еврото. Сред тях са „ Вързаждане “ и Българска социалистическа партия.
 Обяснено. Кой, по какъв начин и за какво плаши с въвеждането на еврото в България  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР