Бялото е много особен цвят. Ако питате някой художник за

...
Бялото е много особен цвят. Ако питате някой художник за
Коментари Харесай

Снегът е бял, но защо?

Бялото е доста необикновен цвят. Ако питате някой художник за него, той ще ви каже, че то даже не е цвят, а неговата липса. Бялото постоянно се свързва със светлината. Смята се за цвета на съвършенството. Реално видяно в себе си то въплъщава всички цветове. Бяло се получава и когато седемте цвята на забележимия бранш се слеят.

Преди намесата на великия Нютон се е считало, че цветът на светлината е бял. Чрез потреблението на призма обаче той посочил по какъв начин на пръв взор бялата светлина се разрушава на хиляди други цветове. Това е чисто и просто оптическа машинация.

Оттук идва и въпросът за какво снегът е бял. Отговорът му е доста елементарен – той просто не е бял. Падащите снежинки са нищо повече от падащи транспарантни кристалчета. Бялото в прочут смисъл се явява като трик на светлината. Подобен е казусът с облаците и пяната макар другите цветове на сапуните.

 Снежна завивка

Тези консистенции отразяват светлината по този начин, че нито един от цветовите спектри не се отразява повече от останалите. Всички те се смесват дружно и се получава бяло. В същото време човешкото око не е дотолкоз напълно, че да ги разграничи.

Същият принцип важи и за доста по действителни неща, до които можем да се докоснем и обичайно одобряваме за бели. Това са да вземем за пример захарта, памукът, млякото, доста чистият пясък, даже кокаинът. Бели - да, но не – те не са бели, транспарантни са.

 Бяла мечка

Като цяло методът, по който възприемаме цветовете, съставлява особена оптическа заблуда. Тя се появява с помощта на светлината и биологичните особености на човешкото око. Светлината сама по себе си е сила, която обаче се създава от разнообразни източници. А те не го вършат на идентични равнища и когато приказваме за цветове, ние в действителност имаме поради вълните.

Интересен образец за това е и козината на бялата полярна меча. Дори тя е транспарантна. Колкото и необикновено да звучи, тя просто наподобява бяла на светлината. А когато я поставите на бял, снежен декор, тя просто ще бъде най-прозрачното нещо, което можете да си визиите. Странно, нали?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР