Буря от полемики и критики в социалните мрежи предизвика решението

...
Буря от полемики и критики в социалните мрежи предизвика решението
Коментари Харесай

Пренавиване: Университет в Милано тръгна да закрива курс по Достоевски

Буря от полемики и рецензии в обществените мрежи провокира решението на държавния университет „ Бикока ” в Милано да анулира провеждането на курс за съветския публицист Фьодор Достоевски. Серия от лекции за него трябваше да чете писателят Паоло Нори. Заради нахлуването на Русия в Украйна обаче висшето образователно заведение решило да цензурира курса. Намерението на университета провокира прочувствената реакция на професора, който във видео в инстаграм даже избухна в рев, говорейки за „ смешна цензура ”.

В мейл до Нори управлението на „ Бикока ” оправдало решението си да зачертае курса за „ да избегне всяка форма на дискусия, най-много вътрешна, като се има поради момента на напрежение ”. Във видеото си в обществените мрежи писателят приказва в началото за това по какъв начин фестивал в Реджо Емилия е отменил присъединяване на съветския фотограф Александър Гронски, макар че той се оповестил срещу войната в Украйна. След това Нори оповестява и по какъв начин курсът му от 4 безвъзмездни и отворени за всички лекции за романите на Достоевски бил публично анулиран.

Така писателят описа по какъв начин миланският университет е забранил провеждането на курса. „ Да бъдеш руснак през днешния ден в Италия е виновност, даже в случай че си мъртъв. Ситуацията в Украйна е ужасна, и тъкмо за това тези дни е належащо да се чете Достоевски ”, сподели Нори. „ Това, което се случва в Италия , е смешно. Един италиански университет, който не разрешава курс за Достоевски, е нещо, което не мога да допускам ”.

Професорът беше покрит от вълна от взаимност в обществените мрежи. Някои от потребителите им даже приказват за „ една нова форма на тирания – от миланския спектакъл „ Ла Скала ” до университетите. Една полуда ”. „ Какво да създадем - да зачертаем съветската просвета от европейската история ли? ”, пита италианка.

В последна сметка миланският университет „ Бикока ” размишления и прати ново писмо на Нори, с цел да го уведоми, че курсът за Достоевски ще се организира.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР