Букурещ. Протест, организиран от парламентарната партия Алианс за обединение на

...
Букурещ. Протест, организиран от парламентарната партия Алианс за обединение на
Коментари Харесай

Agerpress : Протест срещу COVID-сертификатите в Букурещ прерасна в безредици

Букурещ. Протест, проведен от парламентарната партия „ Алианс за обединяване на румънците “ (АОР) против желанието на държавното управление да разшири обсега на зеления документ за COVID-19 прерасна в вълнения, оповестява осведомителната организация Agerpress .

По време на разискването на плана за нормативен акт във вторник на съвещание на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) депутатите от АОР изрично се опълчиха на законопроекта за наложителен COVID-сертификат за вървене на работа. Те го дефинираха като противоконституционно и обявиха, че приемането на законопроекта ще докара до безпорядък, защото доста държавни чиновници не са имунизирани против COVID-19 и надлежно нямат този документ.

В същото време към 1,5 хиляди последователи на AOР организираха митинг против зеления документ покрай Народното събрание. В избран миг група протестиращи пробиха оградата на постройката, като счупиха оградата. В двора на Народното събрание навлязоха към стотина протестиращи. Жандармите не им разрешиха да обхванат в постройката, само че протестиращите заляха с багра колите на американски и японски дипломати в двора. След това стачкуващите се насочиха към централата на държавното управление, където стачкуваха и против зеления документ.

Говорителят на жандармерията в Букурещ Каталин Стегерою сподели, че „ демонстрацията е била мирна и обстановката е под надзор “ и увери, че участниците и уредниците на протестната акция, нарушили настоящите правила на закона, ще бъдат открити и осъдени.

Алиансът за обединяване на румънците е опозиционна националистическа партия. Лидерите й я разказват като консервативна и патриотична, само че мнозина я считат за антидемократична и екстремистка. На последните парламентарни избори през декември 2020 година АОР завоюва 9,08% от гласовете, като се подреди на четвърто място измежду петте партии, влезнали в Народното събрание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР