БТА Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на

...
БТА
Този следобед на посещение в България пристигна главният прокурор на
Коментари Харесай

Главният прокурор на ЕС пристигна в България на фона на протести

 БТА Този следобяд на посещаване в България дойде основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши, съобщи БНР. Страната ни е първата, която тя посещава, откогато ръководената от Кьовеши институция стартира да работи на 1 юни.

Целта на визитата й в България е да форсира процедурата по избиране на нови 6 делегирани прокурори, откакто Европейската прокуратура утвърди единствено 4 от 10 български номинации.

Първата ѝ среща е с министъра на правораздаването. Малко след 17.00 ч. тя дойде в Министерството на правораздаването, пред което се организира протест срещу основния прокурор. 

Визитата на Лаура Кьовеши идва на фона на продължаващи цивилен митинги с искане за оставка на основния прокурор и на Висшия правосъден съвет. Протестиращите носят плакати на български, румънски и британски, които приканват Кьовеши да не има вяра на обвинител №1, който назовават " мафиот ", скандирайки " Гешев е срам! ".

Очаква се главната тематика на диалог със Стоилов да бъде непопълнените места за български делегирани прокурори.

 

Предвидена е работна среща и с основния прокурор и с прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, на която ще се разиска попълването на планувания за България брой на европейски делегирани прокурори.

Кьовеши ще приказва пред медиите на следващия ден, а програмата ѝ се пази в загадка от съображения за сигурност. Посочва се само, че тя ще посети офиса на институцията в София и ще организира срещи с българските управляващи. 

Преди дни Кьовеши е имала къса среща с, на която е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори.

" Да и се чака по най-бързия метод тези въпроси да бъдат решени както от страна на България във връзка с непопълнените места, по този начин и във връзка с няколко страни, които още не са завършили своите процедури за лъчение на европейските прокурори ", сподели Стоилов.

Четиримата утвърдени делегирани прокурори са Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската гилдия, не бяха утвърдени. На първи юни, когато европейската прокуратура проработи публично, в изявление за Българска национална телевизия Лаура Кьовеши изясни аргументите Европейската прокуратура да отхвърли шестима претенденти от България. В Брюксел тя съобщи, че предложенията не са отговаряли на условията.

" Разбрах, че процедурата в страната е била транспарантна, ние не я разясняваме. Но въз основата на вътрешни правила ние имаме нашите лични вътрешни процедури. Нека ви дам единствено един образец - имахме претенденти, които нямат опит като прокурори, а това е първото изискване на Европейската прокуратура - да имат дълъг опит в следствието на финансови закононарушения ", изясни Кьовеши.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от 22 страни членки на Европейски Съюз. Институцията има пълномощия да организира следствия, засягащи бюджета на Европейски Съюз. По данни на Съвета на Европа страните членки губят минимум 50 милиарда евро годишно от доходи от Данък добавена стойност заради трансгранични измами. Европейските прокурори се назначават с мандат от шест години, който не предстои на възобновяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР