Броят на пирамидите в древна Нубия (известна още като Каш

...
Броят на пирамидите в древна Нубия (известна още като Каш
Коментари Харесай

Древните пирамиди на Нубия – достоен конкурент на Египетските

Броят на пирамидите в антична Нубия (известна още като Каш и сегашен Судан), наброява общо 223 (разположени в Керма, Напата, Нури, Нага и Мирое), което е два пъти повече от пирамидите в прилежащ Египет. В древността Нубия се е конкурирала с Египет по благосъстояние и власт, и взаимно са се влияли една на друга. Подземните гробници в Нубийските пирамиди са също богато украсени, сходно на Египетските, само че не всички пирамиди в Нубия са монументи на царе, което се потвърждава от огромния им брой. И други големци на империята, изключително свещеници от висок сан също са намерили там своя финален дом.

Пирамидите на Нури

Намират се на запад от река Нил в горната част на Нубия. В тези гробници почиват 21 царе, дружно с 52 царици и първенци. Тахаря, царят на 25-тата династия е първият цар, за който е построена гробница в Нури и това е най-голямата пирамида издигната в миналото на това място. В Нури са също заровени кралица Аманишахкето, цар Сенкаманискен, цар Аспелта и други известни първенци.

Пирамидите на Мирое

Четиридесет генерации нубийски царе са заровени в Мирое и всяка царска гробница се обитава в пирамида.Южното гробище съдържа гробовете на трима царе, Арикакаман, Йесруваман и Калтали, както и на шест царици. Няколко стотин ярда на север, в Северното гробище са заровени още 30 царе и шест царици, наследници на тези от Южното гробище. Техните гробници, построени под стръмни пирамиди са били ограбени в антични времена, само че рисунките непокътнати в параклисите на гробниците, свидетелстват за това, че античните управници са били мумифицирани, покрити с бижута и положени в дървени ковчези. По-големите гробници към момента съдържат остатъци от оръжия, лъкове, стрели, конни хамути, дървени кутии и мебели, керамика, съдове от цветно стъкло и железни съдове, както и други неща, доста от които внасяни от Египет, Гърция и Римската империя. Мирое принадлежи към най-значителните монументи от началото на цивилизацията на Африканския континент.

Кралица Бартаре (260-250 пр.н.е.) е последният монарх заровен в Мирое.

Пирамидите на Ел-Куру

Първите нубийски пирамиди са издигнати на мястото Ел-Куру. В Ел-Куру се намират гробниците на цар Каща и неговия наследник Пайе, пет по-ранни генерации, а също по този начин и наследниците на Пайе.

Не е допустимо да се дефинира тъкмо общият брой на храмове и гробници, които през днешния ден лежат на дъното на езерото Насер, както не е допустимо да се узнаят и всички секрети, които те крият. След основаването на язовира Асуан, светът в никакъв случай няма да има опция да научи за цялостното въздействието, което африканците от южната котловина на Нил са имали върху развиването на античния Египет и последващите цивилизации.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР