Броят на кораби, които ежедневно прекосяват Панамския канал ще бъде

...
Броят на кораби, които ежедневно прекосяват Панамския канал ще бъде
Коментари Харесай

Панамският канал ограничава преминаването на кораби заради сушата

Броят на кораби, които всекидневно прекосяват Панамския канал ще бъде скъсен в идните месеци поради резултатите от климатичната рецесия, която от ден на ден въздейства върху международната търговия, оповестява Financial Times. Над 3% от световната търговия минава всеки ден през 110-годишния канал, който свързва Тихия и Атлантическия океан. Изкуствено прокопаният канал е изправен пред един от най-тежките си сухи интервали в историята си, което докара до ограниченията.

Реклама
Властите оповестиха, че понижават потенциала на канала до 31 кораба на ден вместо междинния брой от 36. Допълнително, чиновниците споделиха, че имат намерение да продължат с рестрикциите, до момента в който доближат 25 кораба на ден при започване на идната седмица и гладко да понижават броя до 18 плавателни съда дневно при започване на февруари 2024 година
Сушата в Панама
Това е най-сухият октомври за района от 1950 година насам, повлиян и от климатичния феномен Ел Ниньо, който затопля Пасифика, въздейства на температурата и преваляванията.

" Каналът и страната са изправени пред предизвикването на идващия изсъхнал сезон с минимални водни ресурси, " споделиха управляващите в известието. Резервоарната система на Панамския канал доставя и питейна вода за съвсем половината страна, наблягайки терзанията в страната. " Панамският Канал упорства неговите клиенти да вършат резервации, с цел да могат да прекосят по проект. "
Реклама

Независимо, че каналът и преди е страдал от суша, нетипично е да се взимат ограничения по време на мокрия сезон в Панама, който е от май до декември. През август някои анализатори обявиха, че каналът става нерешителен в световното транспортиране на артикули, а последните ограничавания за потенциала му идват преди натоварения коледен пазарен интервал.

Най-важната роля на канала е връзката сред страни в Азия, измежду които е Китай, и източния бряг на Съединени американски щати. През маршрута минава огромен набор от артикули - от нефт, до автомобилни елементи и зърно. Някои оператори, като тези с кораби с контейнери, е по-вероятно да резервират авансово време, в което да преминат през канала. Тези без резервации чакат към 2.7 дни за прекосяване, съгласно данни на управляващите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР