Броят на дамите, заемащи технически длъжности в ИТ индустрията остава

...
Броят на дамите, заемащи технически длъжности в ИТ индустрията остава
Коментари Харесай

Повече жени в ИТ сектора? Ето къде са новите възможности

Броят на дамите, заемащи механически длъжности в ИТ промишлеността остава  недостатъчен, само че има от ден на ден образци и сполучливи истории, които дават оптимизъм за смяна
Жените към момента са малцинство в ИТ фирмите у нас и по света. Въпреки това нарастват опциите за развиване и срещаме доста действителни образци, които демонстрират, че напредъкът на нежния пол в тази сфера се случва, изключително в аутсорсинга на софтуерна поддръжка. Там дамите имат триумфи даже без потребността от предишен опит или техническо обучение.    

На базата на разнообразни изследвания по тематиката, България постоянно се гордее, че е измежду водещите страни в Европа и света по брой на дамите в ИТ. По данни на Европейския парламент от март 2018 година, едвам 9% от софтуерните разработчици и 19% от мениджърите в тази област са дами. Страната ни наподобява се оправя сносно – изследване на Евростат за 2017 година демонстрира, че дамите са 34% от заетите в ИТ бранша. Според Индекса на дамите в ИТ за 2018 година, дамите в тази сфера у нас са към 30%, което подрежда страната ни на 19-то място измежду общо 41 страни, взели присъединяване в проучването. Всички данни сочат, че дамите към момента са незадоволително в софтуерната и ИТ промишлеността. Къде са опциите за смяна на обстановката?
Стъкленият таван и склонността на дамите да се подценяват
Обикновено дамите нямат самочувствието да си изискат това, което считат, че им се поставя, да договарят за покачване, по-добри условия или спомагателни придобивки. Те постоянно са склонни да подценяват достиженията си, а когато взимат кариерни решения, всекидневно  избират филантропични специалности за сметка на точните науки в региона на STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Жените са склонни да потискат устрема си към водачество –  обикновено се стремят към баланс, стараят се да са положителни екипни играчи и да заобикалят спорове и борба на работното място. Също по този начин, служителките от нежния пол са по-умерени в държанието си, по-скромни и заобикалят риска, който нормално е обвързван със заемането на по-ръководни позиции. Говори се и за „ стъклен таван “, който стопира развиването им към мениджърските постове.
Непланираният триумф на дамите в ИТ аутсорсинг бранша     
По данни на Столичната общинска организация за приватизация и вложения от началото на 2018 година, две трети от заетите в аутсорсинг бранша в България са дами. Броят на дамите в огромните компании за изнесена софтуерна и техническа поддръжка също е много висок.

В екипа на Тек Експъртс да вземем за пример, дамите са цели 40%, а също и две трети от състава на висшето управление на компанията. Как се реализира това? Има ли неподозирани благоприятни условия, които дамите стартират да откриват? Лидерите в този бранш оферират разнородни шансове за кариерно развиване на дамите, без експлицитна потребност от просветителна степен в ИТ или друга техническа компетентност или предходен професионален опит в областта на техническата поддръжка. Аутсорсинг компанията, която към този момент има 800 чиновници в софийския си офис и оперира в 8 местоположения в Европа, Азия, Африка и Централна Америка, има особено създадена обучителна стратегия, която дава късмет на дамите да се развиват сполучливо в ИТ бранша, без безусловно да са правили проекти в тази тенденция.


Бившата детска учителка Йоана не е имала проекти за кариера в ИТ бранша. Научава за компанията за софтуерна и техническа поддръжка от приятелката си Мишел и взема решение да опита
Любопитна е, желае да учи и да приема нови провокации. Това, което я сграбчва през цялото време е другарската атмосфера и непринудената връзка в компанията, както и персоналният метод на мениджърите към всеки чиновник. Година по-късно е поканена да се причисли към екип, който работи по нов план. Колебае се, защото се усеща неуверена и се съмнява, че има нужния опит за новата роля, само че приема.

Неочаквано, към година по-късно един ден й оферират да замине за офиса на Тек Експъртс в Ханой, Виетнам, където да организира образование. „ Стоях на място и не можех да отвръщам “, споделя тя. „ Но в идващия миг си споделих – откакто толкоз доста хора имат вяра, че мога да се оправя, значи е време най-сетне и аз да допускам в себе си “. Доверието към нея й дава самочувствието, което не й доближава и тя се впуска в предизвикването, което й носи скъп опит и неповторимо преживяване.



Гергана е в екипа на Тек Експъртс от две години и половина. Има техническо обучение, само че никаква концепция какъв път да поеме откакто приключва университета. Резултатите й доста бързо са видяни и тя е нараснала два пъти до момента в който стане Delivery Manager. „ Тук нещата се случват много бързо, за разлика от конкурентни компании в ИТ аутсорсинг бранша, където по повече от три години младите експерти нямат развиване като позиция и отговорности. Противно на битуващото разбиране, дамите имат упоритост и могат да бъдат водачи. Важното е да намериш компания, която прави оценка желанието ти да се развиваш, твоята непримиримост и еластичност и където няма значение дали си мъж или жена. “
Натали е енергична и усмихната млада дама с юридическо обучение. След 10 години в Германия, се връща в България и стартира работа в адвокатска адвокатска фирма
Стига обаче до миг, когато търси коренна смяна. Научава за Тек Експъртс и става част от екипа през март 2018 година В началото е Мениджър „ Критични обстановки “ – предизвикателна роля, в която непрестанно търси баланс сред клиентите и екипите в компанията. Като жена тя се оказва отличен „ миротворец “ и дипломатичните й умения се правят оценка.

След пет месеца е нараснала до началник промяна, като към този момент следи работата на доста хора. Най-много й оказва помощ поддръжката на мениджърите й. В началото на декември става управител на екип. „ Съветът ми към дамите, които се двоумят дали да се развиват професионално в областта на ИТ, е да не вършат взаимни отстъпки и да търсят работа, която им носи същинско задоволство. Има неограничени благоприятни условия, в случай че си решен да се развиваш. Трябва да си стимулиран и пореден и можеш да постигнеш всичко, което си наумиш “, споделя тя.

Все повече дами преодоляват провокациите на половото неравноправие и съумяват в ИТ бранша – упоритостта и увереността в личните им умения и качества се оказват основни за това. За фирмите е време да премислят обстановката и да изместят фокуса към самостоятелните качества на всеки чиновник, към представянето и резултатите му и да загърбят стандартите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР