Брокери внесоха петиция срещу законопроект за Посреднически услуги при сделки

...
Брокери внесоха петиция срещу законопроект за Посреднически услуги при сделки
Коментари Харесай

Брокери се организират срещу законопроект на Възраждане

Брокери внесоха петиция против законопроект за " Посреднически услуги при покупко-продажби с недвижими парцели ". Това оповестиха от Национално съдружие брокери на парцели, който е и основател на подписката

По думите им законопроектът е направен от 10 депутати от партия " Възраждане ". Той бил формиран от ЮЛНЦ в частна изгода Национално съдружие " Недвижими парцели ", в което членуват 295 компании за недвижими парцели. Статистиката е към 25.06.2021 година и по данни от Търговския указател. Компаниите съставляват към 6 % от настоящите над 5000 организации за недвижими парцели в България.

Успоредно с петицията от организацията са внесли и писмени мнения в Народното събрание, адресирани до водещата правна комисия и до участващите в разискването на този законопроект непрекъснати комисии с искане за включване му в разискванията и след това отменяне.

Чрез петицията брокерите показват противоречие най-много със основаването на частна браншова конструкция, наречена Камара на брокерите , на която страната да отстъпи изключителни права (монопол) по издаване на удостоверения за реализиране на следните действия ":
правоспособност на брокерите в България; провеждане на наложителни периодически образования на; одобряване на стратегии за периодически образования, реализирани в други учащи организации, макар че те са лицензирани от МОН; провеждане на изпити за издаване на свидетелства за професионална подготовка на брокерите в страната и още монополни права.  Омбудсманът се опълчи на повдигането на налог здания
Омбудсманът се опълчи на повдигането на налог здания

Липсват претекстове и предварителна оценка на въздействието от възможното нарастване

С оферти от " Възраждане " проектозакон се планува огромна власт да бъде дадена в ръцете на Камара на медиаторите . Брокерите не са съгласни и с това, че дали своят вот се законопроектът, новосъздадената частна конструкция ще има пълномощия да събира разнообразни такси:
встъпителни вноски за участие, членски импорт, такси за регистриране в указател на брокерите, такси за издаване и преиздаване на удостоверения за дееспособност, за образования, за изпити, санкции, други такси, чиито размери да бъдат избрани от органи на камара.
Според брокерите изгода от законопроекта ще има само частната организация , която ще печели големи суми за сметка на останалите заети в сектора (над 20 000 брокери).

Наред с това, законопроектът дефинира неналичието на свободен пазар , планува посредством силата на закона и разнообразни ограничения, отговорности, такси и инспекции да се ограничи конкуренцията в занаята. Това ще затвори свободния вход към специалността и ще рефлектира непосредствено към потребителя, чиято услуга неизбежно ще се оскъпи.

От Национално съдружие брокери на парцели излязоха с няколко оферти за справяне със обстановката. Те желаят да се сътвори Национален указател на брокерите - държавна благосъстоятелност, а не благосъстоятелност на камара на брокерите. Освен това те оферират да бъдат въведени етични правила и правила за държание на брокерите. Последните следва да залегнат в специфичен Закон , какъвто Национално съдружие брокери на парцели е изготвило и показало на вниманието на обществеността, а не в кодекс по професионална нравственос, основан от брокери - членове на камара. От организацията имат още няколко оферти, а точно:
Санкциите за несъблюдение на отговорностите на брокерите, в това число за нарушаване на етичните правила и правила, залегнали в Закон, да се постановат от българските съдилища, а не от комисия от професионална нравственос към камара, формирана от брокери. Професионалните образования на брокери да се реализират по реда на Закона за професионалното образование и обучение в свободно определено от всеки брокер образователно заведение, а не по стратегия и в образователно заведение, избрани от камара. Такси за регистриране в указател, санкции и имуществени наказания да се заплащат в интерес на държавния бюджет, в размери, посочени в съответните Тарифи за държавните такси, събирани от съответния орган или избрани от Съда, а не в интерес на камара.
Национално съдружие брокери на парцели е учредено на 13 Април 2013 година Към момента в Сдружението членуват над 255 компании, напомнят от там. 

Сдружението цели отбрана на правата и ползите на своите членове и на потребителите на посреднически услуги посредством приемане на специфичен закон, с който да се вкарат правила за работа на пазара на парцели, осъществяването на които да се управлява от съдилищата на Република България, а не от частна конструкция (камара).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР