Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун,

...
Броени дни след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун,
Коментари Харесай

След успеха с Ким Тръмп с нова цел – топи ледовете с Путин

Броени дни след историческата среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун, администрацията на президента Доналд Тръмп прави стъпки към нов разговор с различен дълготраен съперник - Русия, написа в. " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция.

Очаква се президентът Тръмп да се срещне с съветския президент Владимир Путин идващия месец, до момента в който е в Европа за срещата на върха на НАТО, съгласно върховен чиновник на администрацията и двама дипломати, осведомени с графика. В сходство с тези проекти Тръмп съобщи пред кореспонденти през вчерашния ден, че " е допустимо " да се срещне с Путин това лято.

Инициативата за разговор с Кремъл последва месеци на опипване на почвата от страна на Тръмп, изправен пред опозиция от висши политически съветници и дипломати, оспорващи цената на срещата с Путин, и опасения, че диалогът тет-а-тет може да хвърли сянка върху съмита на НАТО в Брюксел.

От позиция на Тръмп, той имаше една сполучлива среща с Ким Чен-ун и в този момент желае да реализира същото с Путин, изяснява Анджела Стент, специалист от администрацията на президента Джордж У. Буш. По думите й съветниците на Тръмп са били скептични през цялото време.

Интересът на президента да се срещне с Путин стана обществено прочут през март, когато Кремъл разкри, че Тръмп е отправил покана в телефонен диалог с съветския водач. Американски представители обаче в частни диалози настояват, че Тръмп импровизирано желал от сътрудниците си да уредят среща с Путин още откогато разговарял с него във Виетнам в коридорите на многостранен стопански конгрес.

" След тази среща президентът сподели, че желае да предложения Путин в Белия дом. Ние го игнорирахме ", декларира чиновник от администрацията, представен в публикацията.

По това време висшите сътрудници от Съвета за национална сигурност били срещу концепцията за двустранна среща и не възприемали интереса на Тръмп като заповед да я уредят. " Те взеха решение: дано да изчакаме да висим дали той ще повдигне въпроса още веднъж ", споделя източникът на " Вашингтон пост ".

Сега Тръмп е открит покровител за разговор с Русия.

Вчера той повтори мнението си, че Русия би трябвало да бъде върната в групата на индустриалните стопански системи.

Висши чиновници от Държавния департамент признават, че среща сред двамата водачи би могла, теоретично, да помогне за решаването на дългогодишни несъгласия по отношение на Украйна, Сирия, киберсигурността и намесата в непознати избори, само че някои акцентират, че среща на върха е преждевременна поради неналичието на прогрес в уреждането на дребни проблеми като връщането на съветските дипломатически парцели по Източното крайбрежие, конфискувани в наказване за намесата на Москва в изборите.

Междувременно посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Хънтсман урежда аудиенция в Москва на делегация американски сенатори републиканци след дълготрайно мъртвило в конгресните визити в страната поради съветска интервенция в президентските избори през 2016 година Той е измежду малцината дейни поддръжници на разговор с Русия измежду сътрудниците на Тръмп. Той провежда посещаване в страната на сенаторите, измежду които Ричард Шелби от Алабама, Джон Нийли Кенеди от Луизиана и Джон Ховън от Северна Дакота.

" Посланик Хънсман желае няколко сенатори да отидем в Москва, с цел да разберем какво се случва ", споделя сенатор Ховън пред " Вашингтон пост ". " Все още работим по детайлите ".

Според източник, осведомен с желанията на Хънтсман, той цели да покаже на руснаците от първа ръка, че даже най-големите хардлайнери в Конгреса желаят разговор с Русия, стига тя да постави старания да показва благосклонност.

Но организирането на сходна аудиенция се оказа мъчно, отбелязва вестникът. През декември двама републиканци анулираха планувано посещаване в Русия, откакто Москва отхвърли виза на сенаторката от Демократическата партия Джийн Шахийн, гневен критик на Кремъл.

Представител на Държавния департамент, с който разговаряли създателите, не споделил дали демократи са поканени за новото пътешестване. Според Кенеди, който удостоверил интереса си към визитата, то би могло да помогне на сенаторите да схванат по какъв начин Съединени американски щати могат да имат по-добри връзки с Русия.

" Опитайте се да отгатнете по какъв начин мисли Русия, какво е отношението на руснаците, доколко Путин приказва от името на междинния руснак! ", разяснява той. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР