Британското издание ”spectator.co.uk” публикува убийствен анализ на случващото се в

...
Британското издание ”spectator.co.uk” публикува убийствен анализ на случващото се в
Коментари Харесай

Spectator.UK: Затваря ли си очите ЕС и ролята на Съюза в българската корупция

Британското издание ”spectator.co.uk” разгласява смъртоносен разбор на протичащото се в България. Материалът показва ролята на Европейския съюз в българската корупция и задава въпроса затваря ли си Европейски Съюз очите си за корупцията в страната?
Журналистката Гери Пеев, която е с български генезис стартира разбора си с персонална история и продължава с безмилостни обстоятелства. Ето целия ѝ материал:

Вярата на татко ми в комунизма се е изпарила по време на едно лято до момента в който е работел на товарните доковете на Черно море. Подобно на всички положителни млади български комунисти, той е трябвало да поставя няколко месеца старателен труд по време на университетските си ваканции, разтоварвайки артикули и товари, преди да се върне към образованието си. Тогава вижда по какъв начин работи стопанската система - или не работи. Всичко е в това да надиграеш на системата. Най-добрите работни места и най-доходоносните контракти отиват при членовете на партията и подставени лица. Той стартира да работи по своя проект за бягство. Години по-късно той напуща формалната си консулска позиция, като какъвто е командирован в посолство в Близкия изток и избяга на Запад.

Често се чудя какво би станало, в случай че нашето семейство беше останало, като се има поради, че моята родна България към този момент е член на Европейския съюз. Не ми лиши доста време, четейки вестниците, да схвана какъв брой малко нещата са се трансформирали. Конспирацията и параноята остават, само че този път те се подкрепят и насърчават от милиарди финансиране от Европейски Съюз. И до момента в който тези, които ръководят страната, единствено подвигат звук в Европейски Съюз, не им се основават проблеми от Брюксел. Това е скандално. Но малко на брой отвън пропадащата страна ги е грижа.

България има се отличава с това, че има най-високо равнище на корупция в Европейски Съюз, съгласно Transparency International. Но едвам в този момент дивотиите към сегашния министър председател Бойко Борисов - някогашен пожарникар - най-сетне получават известно интернационално внимание. Снимки на Борисов, на които той спи в спалнята си с 9-мм револвер „ Глок “ и пачки от 500 евро които се вижда, че пълнят чекмеджето му, изтекоха и бяха разпратени по целия свят. Същото се случи и с записи от негови телефонни диалози, обсипани с нецензурни думи и заприказва. Борисов се опита да отхвърли фотосите, като се аргументира (в действителност), че всеки би трябвало да знае, че министър-председателят на най-корумпирания член на Европейски Съюз би трябвало да спи с револвер. По думите му клеветниците му можели повече: „ Всичко, което липсваше, беше малко момче до мен. “, декларира Борисов.

Но даже и в страна, потънала в корупция, всичко това повдигна въпроси. Фокусът на продължаващите антиправителствени митинги с връзките на Борисов с други двама мъже: Ахмед Доган, който управляваше етническата турска партия в България, и Делян Пеевски, който управлява множеството медии. Протестите избухнаха предишния месец, откакто се видя, че държавните служби за сигурност пазят първокласния черноморски комплекс на Доган, като попречват достъпа до публичния плаж наоколо. Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването, който в този момент оглавява антикорупционната партия, отиде на плажа, като съобщи, че желае да сложи българско знаме в пясъка. Той снима случилото се с мобилния си телефон, пусна го в обществените медии и последва безпорядък. Основният въпрос, който хората задават: за какво Борисов разрешава парите на данъкоплатците да бъдат употребявани за обезпечаване на сигурност на частен милиардер?

Това е неоспоримо, само че Борисов откри съдружници в Европейската национална партия, най-голямата група в Европейския парламент. Манфред Вебер, водач на групата на ЕНП, разгласява изказване в поддръжка на " битката против корупцията " на българското държавно управление. Докато митингите към момента не престават - а българските жители скандират „ мафия “ пред Народното събрание, Борисов някак с непримиримост си обезпечи пакет от 29 милиарда евро от Европейски Съюз. Протестиращ издигна девиз, с който попита: „ Европейски Съюз, слепи ли си? “

Най-вероятният отговор е, че Европейски Съюз вижда това, което желае да види. Борисов се нарежда като единственият водач, който може да задържи България в траектория на Европейски Съюз и това наподобява е задоволително за Брюксел. Български източник, който има връзки с Европейски Съюз, ми споделя, че Борисов се преглежда като канал за Турция: „ В Брюксел е добре известно, че в случай че Меркел желае да стигне до Ердоган, тя може да мине през Борисов. Той е политическа кабина чартърен: стига да продължава да споделя „ да “, ще си получава златния душ от евро. "

Това може да е краткосрочна тактика. Българите се питат кой още е в мрежата на Борисов и дали може да са включени сили отвън Народното събрание, които по никакъв метод не са другарски настроени към европейските ползи. Европейски Съюз поддържа проекти за водопровод, който би понижил зависимостта на България от съветския газ, само че те неведнъж са възпрепятствани от българската страна, поради което някои настояват, че зад това в страната ни стоят съветски ползи.

Юлиан Попов, някогашен министър на околната среда, разяснява, че страната предлага елементарен стратегически избори за Москва: „ Югоизточна Европа е най-евтиният метод за Русия да дестабилизира Европейски Съюз. През последните 30 години съществува вакуум, тъй че корумпираните сили могат да повлияят на нещата. "

Сега Борисов е под напън да подаде оставка, само че надалеч не е несъмнено, че ще го направи. Независимо кой е виновен, споделя Попов, „ Европейски Съюз би трябвало да направи доста по-задълбочено изследване на стратегическата корупция. Голяма част от парите могат да бъдат регистрирани на хартия - само че Европейски Съюз би трябвало да изследва кой получава договорите и какъв брой съответна е инфраструктурата, която се строи. Те възнаграждават лоялността за сметка на върховенството на закона. "

Красен Станчев, професор по стопанска система в Софийския университет, твърди, че паричните средства на Европейски Съюз се насочват към корупционни сили в България по два метода. Единият е посредством непосредствено разпределение на средства към сдружения, благосъстоятелност на приятели на Борисови. От 200 милиона евро, предоставени неотдавна на притежатели на селски къщи за посетители, огромна част от тях в последна сметка бяха ориентирани към другари и фамилии от държавния и политическия хайлайф. Другият канал е финансирането на националната инфраструктура, което може да бъде направено по този начин, че да наподобява изцяло законно. Проектите за създаване на автомагистрали са разделяни на прави от 10 до 20 километра, което възпира интернационалните компании от присъединяване в търговете. „ Това прави пътя по-скъп за създаване “, споделя Станчев. „ Струва три пъти повече да се построи километър автомагистрала в България, в сравнение с в Норвегия, макар терена и цената на труда в Норвегия. “

Брюксел наподобява благополучен, до момента в който гледа на нещата по различен метод. Иванов подозира, че толерантността на Европейски Съюз към Борисов, като към някой който може да нашепва нещо към Турция, е надалеч по-обезпокоително. „ Една империя попада сега на затъмнението, когато разрешава политиката по границите ѝ да се управлява от локалните военачалници “, сподели той неотдавна. „ Някой в ​​Берлин прави цинично пресмятане - милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да купуваш благосклонността на Борисов и да го държиш постоянен... на кого му пука за някакъв „ бакшиш “? “

По този път ползите на елементарните българи са забравени. Те към момента живеят в клептократична страна. И всичко, което могат да създадат, е единствено да попитат за какво всичко толкоз малко се е трансформирало.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР