Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че има да се измине

...
Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че има да се измине
Коментари Харесай

Големите двайсет не обещаха да спрат използването на въглища в своите държави

Британският министър председател Борис Джонсън предизвести, че има да се измине още " ужасно доста път " на климатичната среща COP26, откакто водачите на страните от Г-20 се споразумяха да спрат финансирането на добива на сила от въглища в чужбина, само че не и да го понижат в своите страни. Това написа през днешния ден " Файненшъл таймс " във връзка на заключителното официално съобщение на срещата на върха на двайсетте най-развити международни стопански системи, състояла се в италианската столица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изданието акцентира, че в Рим бе обещано групово заричане да се подхващат ограничения за ограничението до 1,5 градуса на световното стопляне по отношение на равнищата от прединдустриалната ера и показва, че за пръв път в финален документ на Г-20 се загатва ясна цел в битката с климатичните промени. Но " огромните двайсет " не стигнаха до друго предстоящо заричане - да спрат потреблението на въглища в своите страни.

В публикацията се напомнят думите на Джонсън, че поетите задължения са добре пристигнали, само че те са " капка в бързо затоплящия се океан " и изразеното от президента на Съединени американски щати Джо Байдън отчаяние, че Русия и Китай " в действителност не са поели някакви задължения за справяне с измененията в климата ". Байдън загатна и Саудитска Арабия като страна, която не прави задоволително.

Решенията на Г-20 са изключително значими, тъй като групата от 19 страни плюс Европейски Съюз включва най-големите консуматори на въглища в света, виновни за 80 на 100 от световните излъчвания на парникови газове. Дълбоките различия в Рим по въпроса за въглищата - последният контрактуван детайл от официалното съобщение - са удостоверение за провокациите пред конференцията COP26, която би трябвало да формулира разпоредбите за извършване на климатичното съглашение от Париж, заключава " Файненшъл таймс ".

В публицистична публикация " Гардиън " декларира, че в Глазгоу реториката би трябвало да премине в дейности, тъй като в конкуренцията за попречване на злополуката към този момент няма място за извъртане. Вестникът напомня, че преди шест години във френската столица на 21-ата конференция на Организация на обединените нации за климата съглашението е било признато в атмосфера на еуфория. И в този момент в Глазгоу, на форума, отсрочен с една година поради пандемията, идва моментът на истината.

Вестникът признава, че има окуражаващи признаци за смяна в вярната посока на политиките по тази екзистенциална рецесия. Според лондонското издание задачата за 1,5 градуса е постижима, в случай че световните излъчвания на парникови газове бъдат съкратени на половина до 2030 година

Същевременно " Гардиън " акцентира със страдание, че до момента в който домакинът на COP26 Борис Джонсън бие паника, че другите страни би трябвало да подхващат повече ограничения, неговото лично държавно управление продължава жизнерадостно да издава лицензи за нови петролни полета в Северно море.

В коментар по тематиката американското издание " Хил " декларира, че на срещата в Глазгоу би трябвало да бъде чут гласът на младите. По думите на създателя, деец от Виетнамската война, нашите деца и внуци чуват свистенето на задаващото се злополучие, усещат го и стартират да крещят. Гласовете им би трябвало да ехтят, би трябвало да гърмят през цялото времетраене на COP26, счита той.

Глобални статистики сочат, че 75 на 100 от хората на възраст 16-25 години споделят, че бъдещето е " плашещо ", а 40 % се двоумят дали да имат деца. Хроничният боязън от екологична злополука измежду младите се ускорява и родените през 2020 година ще преживеят от два до седем пъти повече рискови феномени и по-специално горещи талази, в сравнение с родените през 1960 година А Американската психиатрична асоциация счита, че климатичните промени са опасност за душевното здраве. " Как се чувствате поради това? ", реторично пита създателят, пенсиониран професор от колежа по земеделие и науки за живота към университета " Корнел ".

Парижкият " Монд " установи, че страните от Г-20 са пратили разнопосочен сигнал за битката против световното стопляне, а мюнхенският " Зюддойче цайтунг " - че страните от " клуба на климатичните грешници " знаят отговорите и към момента ги дължат на света. Варшавският вестник " Газета виборча " написа, че климатичната рецесия по този начин може да промени живота ни, че Ковид-19 ще ни наподобява като нищожен епизод.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР