Британската инфлация се забави изненадващо рязко през февруари заради по-ниски

...
Британската инфлация се забави изненадващо рязко през февруари заради по-ниски
Коментари Харесай

Изненадващо забавяне на инфлацията във Великобритания през февруари



Британската инфлация се забави изненадващо внезапно през февруари поради по-ниски цени на облекла, коли втора ръка и играчки, на фона на повишаване на автомобилните горива, жилищата и битовото обслужване.

Това демонстрират последни данни на английската национална статистика (ONS).

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през февруари с 0,1% по отношение на януари, когато се намали с 0,2 на 100.

Инфлацията на годишна база (спрямо февруари 2020) обаче се забави изненадващо внезапно до 0,4% от 0,7% месец по-рано. Това значи, че инфлацията остава надалеч под целевото равнище от 2 на 100 на Английската централна банка.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи произведения и енергия) също се забави мощно през февруари до 0,9% по отношение на година по-рано след покачване с 1,4% през януари.

С оглед на предстоящото разхлабване на английския Covid локдаун през второто тримесечие на годината, това може да докара до ново повишаване на цените по-късно през годината.

ONS показа и данни за индустриалните скъпи, които демонстрират увеличение на ценовия напън както на входа, по този начин и на изхода на английските предприятия.

Индексът PPI на изхода на предприятията се увеличи през февруари с 0,6% на месечна база и набъбна по отношение на година по-рано с 0,9% след покачване от едвам 0,1% през януари. Това съставлява повишаване на цените на изхода на предприятията за втори следващ месец и най-солиден напредък на годишна база от август 2019 година

Производствените цени на входа на английските предприятия пък се покачиха през февруари с 0,6% по отношение на януари, когато набъбнаха с 1,0%. Растежът на показателя PPI на изхода на предприятията се форсира на годишна база до 2,6% от 1,6% през януари.

Данните за индустриални цени допускат ускорение на потребителската инфлация в идващите месеци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР