Бригади доброволци ще се стекат днес в старопланинското село Радунци,

...
Бригади доброволци ще се стекат днес в старопланинското село Радунци,
Коментари Харесай

Доброволци измиват държавния срам за разрухата в Радунци

Бригади доброволци ще се стекат през днешния ден в старопланинското село Радунци, с цел да опитат да почистят изоставения белодробен диспансер. Те бяха трогнати от публикацията " Сън нескрито: човек става страна ", оповестена в " Сега " във вторник вечерта. В нея се споделя за разрухата в постройката и донкихотовските старания на Валентин Недков да я пази самичък. Хора от Стара Загора, Казанлък, Сливен и други места се проведоха в обществените мрежи. Ще изнесат отпадъци, запушат пролуки... - всичко, каквото е допустимо. Задачата им е сложна, тъй като диспансерът е с 15 000 кв. м разгъната повърхност.

Замисляна в миналото като туберкулозен санаториум, постройката е в действителност голяма. Последно е лекувала пациенти през 2015 година Тогава банкрутира поради задължения, а Министерството на здравеопазването я предава на синдик. После е назначен различен, който пък се мъчи да я върне на страната. Междувременно са извършени няколко търга, на които никой не се явява и цената на комплекса пада стремглаво. Докъм есента на 2020 година болничното заведение е била охранявана. След това е обект на непрекъснати нападения. Разрушенията вътре са големи, действително неописуеми. Личи също, че напълно до неотдавна най-малко част от оборудването е било годно за прилагане. До предходната година доста българи не знаеха за комплекса, или най-малко не за мащаба му. Разшумя се около пандемията -  такава голяма база за белодробно лекуване е оставена да агонизира!

Въпреки че общинската съветничка от Стара Загора Искра Михайлова е сезирала всички вероятни институции, досега няма и обикновена индикация, че страната счита да се заеме. А настояването на Недков и Михайлова е едно, не чак толкоз комплицирано - просто да се назначи защита първоначално. Липсва реакция и от служебния екип в Министерството на здравеопазването. Малко преди да падне ГЕРБ, тогавашният здравен министър Костадин Ангелов индиферентно изясни на парламентарния надзор, че просто болничното заведение е била развивана в друго време и условия.

Още по-фрапиращото е, че вътре - здравни картони или досиета на личен състав. Някои от бумагите датират от 50-те години на предишния век. Комисията за отбрана на персоналните данни извърши инспекция на място напролет, само че резултатът досега е незнаен.

Доброволците обмислят да се събират регулярно в Радунци. Освен разчистване, по-смелите хрумвания плануват обществени изяви, като да вземем за пример фестивал там, с цел да бъде привлечено публичното внимание.

Публикацията, която разсъни интереса на хората: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР