Бри е френско сирене с благородна плесен, спадащо към групата

...
Бри е френско сирене с благородна плесен, спадащо към групата
Коментари Харесай

Сирене Бри

Бри е френско сирене с благородна мухъл, спадащо към групата на меките сирена. Наричано постоянно „ кралицата на сирената ”, Бри е вероятно най-популярното, познато и обичано по целия свят френско сирене. Неговото симпатично име идва от историческа френска област Бри, ситуирана в централния район Ил дьо Франс, департамент Сен-е-Марн. Именно там през Средновековието за първи път е направено този мек и благоуханен деликатес.

Бри се създава от краве мляко, има леко сивеещо-жълтав цвят и е покрито с благородна мухъл, бяла на цвят. Конситенцията му е леко желеобразна под плесента и има лек лют усет с лек мирис на амоняк и плодови нюанси.

Бри има изразен мирис с лек привкус на ядки. Този млечен шедьовър зрее сред 2 и 4 седмици – колкото по-дълъг е процесът на зреене, толкоз усетът и ароматът му се обострят. Бялата му плесенясала коричка е изпъстрена с бежово-розови петна.

Носещо прозвището „ Кралско сирене “, през Средновековието Бри е било един от данъците, които се изплащали на френските крале. Производството на този специалитет било съсредоточено единствено в селските ферми до втората половина на 19-ти, само че известността му се разраства, а разумно и търсенето на Бри придобива все по-големи мащаби.

Началото на промишленото произвеждане на Бри се става в края на 19–ти век. Едва при започване на 20-ти век Бри стартира да се създава всеобщо, във типа, в който го познаваме и през днешния ден.

Видове Сирене Бри

 Сирене Бри

- Бри де Мо (Brie de Meaux) – наричано „ Кралско сирене ”, тъй като било измежду обичаните на Карл Велики, кралица Марго и Хенри IV. След Революцията придобило прозвището Кралят на сирената). Произвежда се в покрайнините на град Мо от непастьоризирано краве мляко. Зреенето му лишава към 3 седмици, а за една пита са нужни 25 л мляко;

- Бри де Мелен (Brie de Melun) – този тип Бри е запазена марка на фермите. Има мека пастообразна сърцевина под бялата мухъл, изпъстрена с кафеникави линии. Отличава се с висока масленост - към 45%, само че има неповторим плодов привкус. Една пита се създава от 14 литра краве мляко и зрее 4 седмици;

- Бри де Куломие (Brie de Coulomiers) – това поделение на Бри стартира все по-често да се спряга единствено като Куломие и да се обособява като обособен тип сирене.

Brie de Meaux и Brie de Melun са непокътната френска марка и са предпазени в Европейски Съюз от 1980 година в листата на продуктите с заявен географски генезис от френския регион на Бри. Все отново сирене Бри се създава из цели свят, като даже американското Бри печели международни награди за усет и качество.

Състав на сирене Бри

Обикновено сиренето Бри съдържа сред 45 - 50% мазнини и 20 - 25% - белтъчини. Този френски млечен шедьовър е добър източник на протеини и мазнини, по тази причина и не трябва да се прекалява с неговата консумация. В 100 г Бри може да се съдържат към 30-40 г протеин в някои случаи. В него също по този начин се откриват забележителни количества на Витамин B12 и Витамин B2.

Приблизителна хранителна информация за 100 г сирене Бри:

Калории 334 Ккал; Мазнини 28 г; Холестерол 100 мг; Натрий 629 мг; Протеини 21 г; Калций 18% от нужната дневна доза.

Как се прави Бри?

Обикновено Бри се създава в пити с диаметър сред 30-60 см. и дебелина 3-5 см. Смята се, че по-дебелите пити са с по-лошо качество, тъй като средата им остава не добре узряла, а краищата им презряват. По предписание фината, бяла мухъл е ядлива въпреки и да няма усет. Някои дефинират аромата и усета на бри, като леко гъбен.

 Меки Сирена

Производството на Бри може да стане както от пълномаслено, по този начин и от обезмаслено краве мляко, подсирено с квас за сирене при телесна температура на млякото. За изваждането на пластовете сиренина, която се отцежда, се употребяват специфични сита. Сиренината се посолява и подквасва с бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candidum, Penicillium camemberti).

Това са същите бактерии, които се употребяват и при Камембера и с бактерията Brevibacterium linen. Бри би трябвало да зрее при температура 10 градуса най-малко 3-4 седмици за най-хубав усет.

Питите Бри се оформят на плоска торта с диаметър от 22 до 36 см. Оригиналното Бри е нестабилизирано сирене, с сложен усет и мирис, които се демонстрират едвам, когато повърхността му стане леко кафява. Само тогава Бри е зряло.

Кулинарно приложение на Бри

Само по себе си Бри е толкоз ароматно и вкусно, че не е належащо да го подлагате на каквато и да било кулинарна приложимост. Най-добре е да го поднесете на дребни резени на стайна температура, комбинирано с плодове или сладко. Често Бри се сервира просто с препечена филия или брускети. Дъхавият му мирис се съчетава чудесно със смокини, пъпеши, грозде, ябълки.

Почти е закон, когато сервират Бри с плодове, виното, което приключва идилията от усети, да е бяло (разбира се, върви и с червено). Бри чудесно се съчетава с шампанско и пенливи виновност, както и с Шардоне, Пино Ноар, Шато Кларк, Траминер, Мускат.

Уникалният усет и великодушен мирис на Бри го вършат постоянно изпозлвано в разнообразни сосове. Освен с плодове, това френско меко сирене реализира вкусова симбиоза и с меса и зеленчуци. Комбинира се добре и с ядки.

Избор и предпазване на Бри

Доброто сирене Бри може да разпознаете по недебелия размер, опушено жълтата мека сърцевина и бялата благородна мухъл със напълно леко по-тъмни нюанси. Презрялото Бри може да разпознаете по покафеняването на плесеновата обвивка и мощния аромат на амоняк.

Обикновено една разрязана пита Бри стопира процеса на зреене и от там насетне виталният й цикъл върви на назад. Разрязаната пита Бри няма огромен период на валидност – най-често единствено няколко дни. Една цяла пита Бри с ненарушена целокупност може да издържи при предпазване в ледник и температура до +4 градуса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР