Бразилски изследователи са открили нов вид насекоми от семейство Keroplatidae,

...
Бразилски изследователи са открили нов вид насекоми от семейство Keroplatidae,
Коментари Харесай

Учени откриха насекомо, излъчващо синя светлина

Бразилски откриватели са разкрили нов тип инсекти от семейство Keroplatidae, чиито ларви излъчват синя светлина, оповестява уеб сайтът Физ.орг, базирайки се на обява в сп. " Сайънтифик рипортс ".
 
Миниатюрното двукрило - сродник на гъбичните комари, населява резервата " Атлантик Рейнфорест " в щата Сао Пауло. Учените за първи път се натъкват на синя биолуминесценция в Неотропичната екозона, обхващаща Южна Америка, Централна Америка и Антилските острови. В района до момента са следени доста биолуминесцентни инсекти и гъби, които излъчват зелена, жълта или алена светлина.
Neoceroplatus betaryiensis foi encontrado em uma reserva de Mata Atlântica no sul do estado de São Paulo
— Revista Galileu (@revistagalileu)
Новият тип е наименуван Neoceroplatus betaryiensis. Ларвите са открити инцидентно, до момента в който учените са събирали биолуминесцентни гъби и са открили, че те излъчват необикновена синя светлина.
 
" Гъбите и светулките не светят в синьо, тъй че не оставаше друго, с изключение на да сме попаднали на нов тип ", споделя един от създателите на проучването, Касиус Стевани от Института по химия към Университета на Сао Пауло. Поглеждайки по-отблизо, експертите са разкрили незнайния до момента тип инсекти. Ларвите на Neoceroplatus betaryiensis живеят в стволовете на дърветата. Те имат три светещи зони - една на опашката и две покрай очите.
 
Досега синя биолуминесценция е следена единствено в Северна Америка, Нова Зеландия и Азия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР