Брачните договори са скочили почти 4 пъти за една година,

...
Брачните договори са скочили почти 4 пъти за една година,
Коментари Харесай

За българите бракът вече не е само любов

Брачните контракти са скочили съвсем 4 пъти за една година, сочи информация на Регистъра на имуществените връзки на съпрузите към Агенцията по вписванията.

За миналата 2022 година и първите месеци на актуалната са вписани 535 брачни контракта, до момента в който за цялата 2021 година те са 144 броя, гласи статистиката. Спрямо броя на подписаните бракове за предходната година, които са 26 013 по данни на Национален статистически институт, обаче се вижда, че българинът към момента е нерешителен в потреблението на този инструмент за отбрана на фамилното имущество.

Специалистите по фамилно право изясняват увеличението на подписаните брачни контракти на пост-Ковид интервала. Много бизнеси банкрутираха и притежателите им задлъжняха към банки, което ги е предиздвикало да се опитат да преметнат кредиторите, като трансферират парцели на брачната половинка посредством сватбен контракт, смятайки, че по този начин ще се спасят от запори.

" На процедура посредством брачния контракт това е мъчно осъществимо заради простата причина, че като всяка друга договорка и брачният контракт може да бъде оспорен “, безапелационен е юрист Жерко Жерков. По думите му без значение дали ще става дума за покупко-продажба, подаяние, подмяна, подялба или сватбен контракт, кредиторът постоянно има право да се изследва по правосъден ред дали тази договорка не го поврежда и да желае тя да бъде анулирана по отношение на него.

" Това не води до анулацията на брачния контракт по принцип или по отношение на другите лица, а единствено по отношение на кредитора. От тази позиция сключването на сватбен контракт с такава цел е плод на неинформираност “, безапелационен е юристът.

Освен на опитите на длъжници да избегнат вземания от кредитори, растежът се дължи и на нещо друго. След пандемията и високата смъртност, до която докара тя, доста хора осъзнаха, че са преходни. Така те стигат до заключението, че е по- добре да уредят имуществените си връзки, ако единият брачен партньор се спомине.

В множеството случаи обаче, когато хората желаят да сключат брачни контракти по време на провесен брак - то е по-скоро с концепция да се уредят бъдещи връзки при преустановяване на брака.

" Това доста постоянно е обвързвано с съществуване на деца от разнообразни връзки и желание имуществото, добито взаимно в брака, да бъде оставено на децата от брака или обвързвано с някакви други затруднения и връзки “, споделя Жерков и добавя:

" Например брачен партньор, който има братя и сестри, само че няма общи деца от брака със брачната половинка, а пък имат добито имущество, което е имуществена общественост, а нямат 10 години от сключването на брака “.

По думите му това по-скоро е обвързвано с наследствените правни отношения, само че концепцията е да се препятства едно бъдещо водене на каузи сред евентуалните наследници на единия брачен партньор. Друга постоянно срещана догадка е, когато връзките сред съпрузите са се влошили до степен, че са почнали диалози на тематика делене на фамилията. Тенденцията по-често дами да желаят сключването на подобен контракт се резервира, написа " Телеграф ".

Освен къщи и жилища хората, сключващи брачни контракти по този метод, разделят и лъскави коли или скъпи картини да вземем за пример. Съпрузите може да се договорят даже на кого да са бъдещите парцели или коли.

Освен това може да се договорят за прехрана посред им по време на брака, както и на децата. Това много постоянно се следи при мъже, които са си взели доста по-млада брачна половинка и имат деца от предходен брак, които устоят или пък са с заеми. Така брачният партньор се задължава да заплаща месечна прехрана на жена си. Тя може да се контракти да се резервира и след приключването на брака.

И адвокати, и съдии са на мнение, че сключвайки сватбен контракт, хората, които встъпват в брак, си икономисват доста главоболия при възможен бракоразвод. Хората, избрали договорния режим, с изключение на следващи делби минимизират опцията при бракоразвод да се водят разногласия за прехрана на децата да вземем за пример. Тогава не е належащо да се води настрана дело, тъй като на база на брачния контракт хората може да си извадят изпълнителен лист.

Докато, въпреки и уредено като бързо произвеждане, делото по отсъждане на прехрана действително трае колкото всяко друго. Въпреки че се водят с приоритет, периодите за замяна на бумаги са същите, колкото и по останалите каузи. Брачният контракт е комфортен инструмент и тъй като с него се урежда и бъдещото прилагане на фамилното жилище, което може да не е благосъстоятелност на един от съпрузите, а на трети страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР