Босненската Република Сръбска притесни оцелелите от югославските войни с идея

...
Босненската Република Сръбска притесни оцелелите от югославските войни с идея
Коментари Харесай

План на босненските сърби за специална полицейски части събуди спомена за войната

Босненската Република Сръбска тормози оживелите от югославските войни с концепция за основаване на ново полицейско звено, нужно поради проблемите на сигурността и мигрантската рецесия, написа " Болкан инсайт ".

Новото поделение, което би трябвало да включва 1000 въоръжени и невъоръжени чиновници, е " значимо за сигурността " съгласно вътрешния министър на Република Сръбска Драган Лукач. Пред медиите той съобщи в понеделник, че " това е верният ход " поради " новата мигрантска вълна ", която влиза в Босна и Херцеговина. Обсъждането на въпроса към този момент стартира в Народното събрание в понеделник след внасяне на законопроекта, квалифициран от управляващите в Баня Лука.

В отговор Федерация Босна и Херцеговина - другата съставка на Босна, в която живеят най-вече хървати и бошняци, също възнамерява сходна конструкция (двете елементи на Босна имат обща войска, само че лични полицейски служби). Тя може и да е по-голяма - до 4500 души.

Опасенията са, че тези звена биха включвали хора, за които се допуска или знае, че са правили военни закононарушения. В елементи на босненските сърби, присъединили се във войната, има десетки запасни служители на реда, упрекнати или даже наказани от трибунала в Хага за военни закононарушения.

" Политически стимулирано "

" Има 430 служители на реда на всеки 100 хиляди поданици в Босна и Херцеговина. Трябва да имате поради, че броят варира от 210 до 220 (на същия брой) в целия Европейски Съюз. Така че нашите цифри са два пъти над междинните ", споделя министърът на полицията в кантон Сараево Адмир Катица, представен от изданието. Според него дейностите са " политически стимулирани " и е по-добре настоящите полицейски структури да станат по-ефикасни, вместо да се основават нови. На такова мнение е и федералният министър на сигурността Драган Мектич - по думите му самодейността излишно популяризира рискова изразителност " като на война ".

Тази концепция бе посрещната отрицателно от Върховния представител за Босна и Херцеговина. През април, когато тя към момента единствено се обсъждаше, той предизвести, че говоренето за нея " не способства за мира и стабилността " в страната и основава " серпантина на недоверието и конкуренцията, даже страха... заплашвайки сигурността, създавайки напрежение и разделяне в страната ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР