Борут Пахор Словенците гласуват в неделя на балотаж за избор

...
Борут Пахор Словенците гласуват в неделя на балотаж за избор
Коментари Харесай

Словенците гласуват на втори тур на президентските избори


Борут Пахор

Словенците гласоподават в неделя на балотаж за избор на президент, а като любимец за поста е апетитен досегашният държавен глава Борут Пахор, заяви Агенция Франс Прес.

Неучастието в изборите, единствената опасност за предстоящото преизбиране на Пахор, доближи рекордно равнище на първия тур на 22 октомври, а точно над 55 %.

С 47,10 % от гласовете 54-годишният някогашен министър председател социалдемократ мощно изпревари своите осем противници на първия тур. На втория тур той се състезава с 39-годишния кмет Марян Шарец - някогашен комедиант, без политическа принадлежност, който събра 24,93 % поддръжка, водейки акция за отменяне на политическите елити.

Право на присъединяване в изборите имат 1,7 милиона гласоподаватели. Първите резултати ще станат известни след затварянето на изборните секции в 19 часа локално време (20 часа българско време).

Пахор е подсилен от Социалдемократическата партия, на която бе водач и която от 2014 година взе участие в обединението на премиера центрист Миро Церар. Той бе назначен за министър председател през 2008 година, само че трябваше да напусне премиерския пост през 2011 година на фона на сериозна икономическа рецесия. На идната година Пахор бе определен за президент с 67,2 % от гласовете на втория тур на изборите, на който негов противник бе дотогавашният президент Данило Тюрк.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР