Болардите се контролируеми електромеханични устройства, които най-често изглеждат като потъващи

...
Болардите се контролируеми електромеханични устройства, които най-често изглеждат като потъващи
Коментари Харесай

Бургас ще контролира с боларди движението в пешеходните зони

Болардите се контролируеми електромеханични устройства, които най-често наподобяват като потъващи цилиндри. Използването им за ограничение на автомобилното придвижване и паркиране в пешеходни зони е необятно публикувана процедура в европейските градове и по света. Община Бургас също има желание да стартира по-масовото им потребление от 1 януари. За начало са планувани няколко зони на града:

1. Ул. " Възраждане ", в частта сред ул. " Шипка " и ул. " Богориди " ;

2. Ул. " Софроний ", в частта сред ул. " Цар Симеон I " и ул. " Богориди " ;

3. От пресечката на ул. " Александровска " с бул. " Иван Вазов " - цялата;

4. Пешеходна и велоалея след паркинг " Северен плаж " до Бургаски солници;

5. Ул. " П. Яворов " - в частта от №6 до ул. " Богориди " ;

6. Пресечката на ул. " 24-ти черноморски пехотен полк " с пешеходна алея до детска градина " Златна рибка;

7. Пресечката на бул. " Демокрация " с алеята от " Приморски парк ",  водеща към " Духтевата къща ".

На две от изброените места към този момент има инсталирани боларди - на алеята към Духтевата къща (на снимките) и на велоалеята към Солниците. Пешеходци, велосипедисти и водачи на МПС привикнаха с тях, преценяват се и виждат тяхната полза.

Очакванията са да се контролира " пренасищането " на ЦГЧ с коли и освобождението на безвредни зони за придвижване на пешеходци, да се избегне паркиране, което значително лимитира и затруднява придвижването на пешеходците в региона.

Ако локалният парламент утвърди монтирането на още боларди, е планувано време за достъп и обслужване на комерсиалните обекти в съответните зони, защото задачата не е да се пречи на бизнеса.

Опитът от използване на такава система в други обитаеми места сочи, че тя обезпечава безвреден и ефикасен метод за регулация в секторите, в които е открит засилен авто и пешеходен трафик. Чрез следения достъп ще се обезпечи свободен достъп на МПС на живущите в тези зони и опция за обслужване на търговски обекти в не толкоз претрупан авансово избран период от време в ранните часове на деня.

Предвижда се за ЦГЧ ограничаването да е във времевия период от 10:00 часа преди обед до 6:00 часа на идната заран за всеки ден от седмицата без изключение, в това число на национални празници, празнувания и други, а в пешеходни зони като алеята от паркинг " Северен плаж " до Бургаски солници да е непрекъснато. Изключения се плануват за коли на Министерство на вътрешните работи, Пожарна сигурност, коли за спешна помощ и коли, обслужващи системата " Боларди ". 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР