БНТ През 2024 година българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен

...
БНТ
През 2024 година българските граждани спокойно ще пътуват по съвременен
Коментари Харесай

Нанков: След три години от София до Варна ще се пътува по магистрала

 БНТ " През 2024 година българските жители умерено ще пътуват по актуален европейски, с високо качество аутобан от София до Варна “, сподели по Българска национална телевизия през вчерашния ден зам.-министърът на районното развиване и благоустройството. С положителни темпове върви 52-километровата права от Автомагистрала " Хемус “ до разклона за  Ловеч и Плевен. Същевременно започнаха подготвителните действия по създаване на 84-километровото трасе до Велико Търново. Строят се инженерни пътища, отстранява се хумусният пласт от парцелите, които ще бъдат наранени и други

Хубава вест за Северна България, е че възложихме и строителството на автомагистралата от Русе до Велико Търново, която ще се построява с европейски средства на три лот-а. Строи се и главната пътна връзка на Северозападна България – Видин-Ботевград. Отчита се бърз прогрес по трасето Ботевград - Мездра, като за облекчение на трафика предварително е пуснато трасе на биндер, добави Нанков.

От на следващия ден стартира ремонт на 16,5 километра от проблематичния сектор на Автомагистрала " Тракия “ сред пътната връзка с Автомагистрала “Марица " и " Чирпан – Изток “. Очаква се  да приключи до Великден, с цел да не се пречи на трафика за празника и на туристическия поток през летния сезон. Това е един от обектите, строен и пуснат в употреба от държавното управление на Сергей Станишев, които ремонтираме ние, уточни Нанков. Той даде образец и с различен проблематичен сектор, строен от предходни държавни управления - Автомагистрала " Струма “ (бившата Автомагистрала " Люлин “), където нощес се свлече скална маса. " Това е най-скъпата автомагистрала, строена в България от 2007 година, а се срутва. Две години укрепвахме сектор преди София, през вчерашния ден имаме ново сриване “, сподели Нанков.

Предстои завършването на тунел " Витиня “ на Автомагистрала " Хемус ". Там се чака единствено осветлението от немска компания, която е имала проблеми с доставката през месец декември. За автомагистрала " Струма “ зам.-министър Нанков осведоми, че е останал единствено най-тежкият сектор –през Кресненското дефиле. Има определени изпълнителни, само че ще се изчака окончателното изговаряне на Европейска комисия за взетите екологични ограничения. Очаква се до края на годината да завърши построяването на тунел " Железница “ и мостовите уреди преди и след него. До края на годината ще завърши и най-тежкият сектор от автомагистрала " Европа “ - от Калотина до Драгоман. Последният 16-километров сектор от Сливница до София ще се построява със средства от Европейски Съюз.

Над 2200 са записаните понастоящем свлачища в страната, от които 990 са дейните. За предходната година са се засилили отначало 40 остарели свлачища, а 6 са новорегистрираните. Само в границите на този месец има над 50 новообразувани, а аргументите са  климатичните феномени, свързани с високите температурни амплитуди, преовлажняване на почвите и скалните масиви. " Това са геодинамични процеси, които за жалост тази година са с извънредно огромна периодичност ", добави зам.-министърът.

  " Трайно и дълготрайно свлачищата не се укрепват декември, януари и февруари, а в летните и есенните месеци. Сега се правят единствено спешни мероприятия ", изясни Нанков.

На свлачището по пътя за Рилския манастир следва да се осъществя втори стадий от укрепителните действия, който планува изработката на тунелна завеса  с дължина към 97 м и подсилване на земните пластове с 4-метрови анкери.

Държавата се намесва незабавно, работим и превантивно, където можем, само че имаме над няколко хиляди проблематични точки с капацитет за сривания, настрана над 2200 свлачища, които обгръщат над  200 000 декара, сподели Нанков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР