Блокчейн системите залягат в основата на технологиите за мониторинг на

...
Блокчейн системите залягат в основата на технологиите за мониторинг на
Коментари Харесай

Регтех – новият ултрабързо растящ ИТ бизнес


Блокчейн системите залягат в основата на технологиите за мониторинг на регулаторното сходство (снимка: CC0 Public Domain)

Финансовите организации и редица други бизнеси по света ще харчат стотици милиарди за регтех системи в обозримо бъдеще. Към 2028 година този сегмент ще възлиза на 200 милиарда $. „ Все по-сложните “ регулации ще породят растеж от 124% при вложенията в регтех системи, в това число такива, основани на изкуствен интелект (AI) и блокчейн.

Регтех е кратко название на технологиите за мониторинг на регулаторното сходство – програмен продукт за ръководство на сходството с нормативните условия. Компаниите от разнообразни сфери влагат в сходни платформи, най-много с цел да спестят време и пари, автоматизирайки човешкия труд. Тенденцията на собствен ред разрешава ресурсите, отдадени на спазването на нормативните условия, да бъдат пренасочени към други бизнес-дейности.

Например, банките влагат големи суми в хора и процеси, нужни за съблюдаване на наредбите за промишлеността. Когато тези процеси се автоматизират, вниманието на хората може да бъде ориентирано към други бизнес-дейности.

Перспективи за бърз напредък

„ Предвиждаме възходящи равнища на корпоративни вложения, защото организациите по света осъзнават голямата успеваемост, която регтех им носи “, споделят анализаторите от Juniper Research. Последните данни на изследователската компания сочат, че през актуалната година ще бъдат изразходвани 83 милиарда $ за регтех платформи. По-нататък сумата ще пораства бързо, достигайки до над 200 милиарда $ през 2028 година

„ Все по-сложните регулаторни условия карат корпорациите да вкарват редица нови технологии, с цел да улеснят постигането на регулаторно сходство “, обобщават анализаторите.

Блокчейн против прането на пари

Проучването разкрива, че блокчейн се възприема интензивно в бизнеса с финансови услуги като част от тактиките за попречване на прането на пари. Това е голямо предизвикателство за финансовия бранш.
още по темата
Прането на пари – и връзката му с проведената престъпност – е сериозен световен проблем, а банките щеш не щеш се оказват в неговия епицентър. Според Организация на обединените нации, към 2 трилиона $ се придвижват нелегално всяка година, като нарушителите употребяват банките, с цел да укриват незаконните си пари. Следователно за всяка страна прането на пари коства на стопанската система големи загуби.

Опитите за справяне с явлението доведоха до появяването на редица строги регулации за наблюдаване на финансовите действия, тъй че да бъде допустимо в точния момент да се „ вижда “ държание, което би могло да е обвързвано с прането на пари. Неспазването на въпросните закони от страна на финансовите организации е обвързвано с крупни наказания, възлизащи на милиони евра или долари.

Например, Swedbank беше санкционирана с 347 милиона евро от регулаторите в Швеция и Естония през 2020 година за нарушение на законите за пране на пари. Банка ING беше санкционирана със 775 милиона евро през 2018 година за това, че не е предотвратила изпирането на стотици милиони евро сред 2010 година и 2016 година

Ролята на изкуствения разсъдък

Именно въпросните проблеми стоят в основата на взрива на регтех системите. „ Най-успешните [доставчици на регтех] ще употребяват изкуствен интелект, с цел да понижат ръчната работа, нужна на екипите по регулаторното сходство и да им разрешат да се съсредоточат върху задания, които изискват човешки разсъдък, намалявайки разноските и увеличавайки доста продуктивността. Това се случва във време на мощен напън върху разноските “, сподели Juniper.

Анализът открива още, че водещите играчи като цяло оферират рационализирана инспекция на самоличността, автоматизирана чрез неестествен разсъдък, и по този метод смогват сполучливо да се нареждат в доста разнообразни промишлености, защото регтех се разпростира и оттатък елементарните финансови услуги.

За да останат пред конкуренцията, доставчиците би трябвало да разработят решения, които употребяват AI и машинно образование, способно да автоматизира процеси като инспекция на самоличността.

Отвъд финансовите пазари

Наред с финансовите услуги други области на напредък на регтех ще бъдат секторите на опазването на здравето и хазарта, предвижда Juniper. Бърз напредък на регтех се чака и в сферите на цифрово опазване на здравето и онлайн хазарта.

„ Предстоящите промени в регулациите на тези пазари ще разкрият обилни благоприятни условия за доставчиците на регтех да разширят фокуса си оттатък финансовите пазари “, заключават анализаторите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР