Блокът във Варна, в който избухна взрив и загинаха двама

...
Блокът във Варна, в който избухна взрив и загинаха двама
Коментари Харесай

Говори жената на заподозрения за взрива във Варна

Блокът във Варна, в който избухна гърмеж и починаха двама души, е със съществени провали. Достъпът до 14 от жилищата е стеснен, липсват носещи стени, електрическите съоръжения са стопени, наранени са междуетажни структури, има и пукнатини.

За 12 от жилищата има заповед да не бъдат населявани. Живущите към момента нямат изясненост какво се случва с техните домове. „ Няма периоди за връщане, както и липсват експертизи за това какви са градивните проблеми и за какво сме отвън жилищата си ”, изясни собственичката на апартамент в потърпевшия блок Сашка Желязкова.

„ Не познавам Веселин и недоумявам по какъв начин естествен човек би направил сходно нещо. Сами няма да успеем да се оправим с нанесените вреди в жилището ”, сподели синът на една от най-тежко потърпевшите дами от гърмежа.

Седмица след гърмежа Искра Урумова от Нова телевизия беседва с дамата, с която е живял считания за причинител някогашен служител на реда Веселин Димитров.

„ Който го види постоянно може да каже, че е доста деликатен и образован човек, само че на процедура това е подправено лице и няма нищо общо с същинската реалност ”, споделя Антоанета.

Дни преди гърмежа Районният съд постановява заповед за незабавна отбрана против Димитров поради домашно принуждение. Години наред той малтретира душевен и физически дамата до себе си. Днес Антоанета пробва да подреди живота си. Страни от хората, изпитва позор и ясно помни първия пестник от Веселин.

„ Той ми споделяше, че съм отговорна за нещо. Търсих виновността в себе си през всички тези години. Шамарите първоначално последователно започнаха да се трансформират в побой с юмруци по главата, в корема и по гърдите ”, споделя Антоанета.

Антоанета знае, че има доста дами в нейното състояние. Признава, че чувството за беззащитност на жертвите е доста мощно, изключително когато близките са безучастни, макар че знаят за казуса.

„ Ако в обещано жилище се чува мощна музика късно вечер, съседите ще алармират в полицията и ще подадат сигнал че се подвига звук. Обаче в случай че чуят, че има фамилен скандал - споделят, това си е техен пробле ”, споделя още Антоанета.

Поводите за принуждение били всевъзможни. „ Ревнуваше ме и не ми даваше да приказвам даже със съседите, тъй като били под неговото равнище. Ходех непрекъснато с наведена глава, тъй като, в случай че видя някого, би трябвало да го поздравя. Директно е казвал, че ще ме убие, ще ме умъртви, ще ме обезглави, ще подпали, както той в действителност направи ”, прибавя Антоанета.

Съседите от време на време я питали по какъв начин устоя, само че тя се страхувала да споделя. „ Той съумя да ме изолира от всички към мен - татко ми и сина ми. Имаше принуждение и върху детето ми. Това се претърпява доста мъчно. Ако усещам някаква виновност, то е само пред сина ми, тъй като не съм съумяла да го защитя. Сега той ме поддържа доста ”, споделя Антоанета.

Веселин не й разрешил да види татко си цели 14 години. Принуждавал сина й да им заплаща по 500 евро на месец. Това я стимулирало да постави край. Така и не събира храброст да се оплаче в полицията, само че на 22 декември избягала в спешния център на фондация " SOS фамилии в риск ".

„ Годишно към 300 са тези, на които оказваме поддръжка. Не съумяваме обаче да помогнем на всички. Много постоянно в последните месеци се постанова да пренасочваме хората към други спешни центрове в страната ”, уточни Ана Николова от " SOS фамилии в риск ".

Антоанета признава, че случилото се надминава най-страшните й упования за реакцията на Веселин. Само един път отишла до блока, с цел да види стореното.

„ Съчувствам на всички хора, които са претърпели това, и за огромния стрес, в който са в този момент. Дано не упрекват мен ”, заключи Антоанета.

Жената остава в Кризисния център, а скоро чака да се върне и на работа. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР