Близо месец след като земеделският министър Кирил Вътев смени целия

...
Близо месец след като земеделският министър Кирил Вътев смени целия
Коментари Харесай

Месец след промените в борда на Напоителни системи: Пак промени

Близо месец откакто земеделският министър Кирил Вътев смени целия ръб на шефовете на държавното сдружение " Напоителни системи ", назначен по време на служебния кабинет на Гълъб Донев, рокадите във компанията не престават. Постовете си са резервират единствено двама от седемте члена на борда - назначената за изпълнителен шеф Снежина Динева и Драгомир Господинов. Останалите трима - Венцислав Ненков, Марияна Кръстева и Севинч Караоглан са заменени, а борда е запълнен с още двама членове, откакто при предходната смяна местата останаха вакантни.

Решението на Вътев за промяната на тримата е взето още на 4 август, единствено месец откакто те бяха назначени от него.

Новите следващи са вписани в Търговския указател на 14 август. Назначенията им са краткотрайни, до провеждането на конкурс за длъжностите. Според договорите им за половин година.

От земеделското министерство обясниха пред " Капитал ", че измененията в границите на месец в съвета на шефовете на сдружението се наложили, тъй като в началото назначените се оказали в " противоречие със закона ".
Реклама
Депутати обаче позволяват, че към " Напоителни системи " има интерес от разнообразни лобита в строителния отрасъл, тъй като следва възлагането на публични поръчки за рехабилитация на напоителната мрежа на стойност над 100 млн. лева и не е маловажно кой взема решенията в сдружението. Още повече, че незадълбочен взор върху новите назначения демонстрира, че в съвета на шефовете влизат хора, близки до ГЕРБ, Българска социалистическа партия, АБВ и такива, които се свързват с Движение за права и свободи.
Познат шеф
Още при юлските назначения удивление провокира връщането на поста изпълнителен шеф на " Напоителни системи " на Снежина Динева, която беше назначена там по време на служебния кабинет на Огнян Герджиков от тогавашния аграрни министър Христо Бозуков и продължи да заема поста и в третия кабинет на Борисов, а ръководството й беше придружено от кавги. За метода й на ръководство тогава заяви точно Бозуков, само че към този момент в качеството си на длъжностен министър на земеделието в първото служебно държавно управление на Стефан Янев.

Тогава той я освободи като част от причините му бяха, че Динева е направила голям брой евентуални нарушавания в сдружението - ремонтирала е автомобил на майка си за 2 800 лева с пари на компанията, показала е безгрижие по отношение на несъбрани вземания на сдружението за 4 млн. лева, а Сметната палата е изготвила одит с " голям брой сериозни бележки " за извършени публични поръчки, осъществени в системата. Още при назначението й през 2017 година се разбра и, че преди този момент Динева се е изявявала като фолк певица.

Тя отговори на обвиняванията на Бозуков, че е ремонтирала автомобила на майка си, тъй като го употребила като длъжностен, което е позволено от закона, а при повторното си назначение през юли тази година сподели пред Mediapool, че инспекциите по всички сигнали против нея в прокуратурата са завършили и не са открити нарушавания.
Реклама В орбитата на Движение за права и свободи
При новите смени от август има две забавни назначения. Едното е на някогашния Мирослав Мазнев, който е някогашен изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България. По време на държавното управление на Пламен Орешарски беше зам.-министър на районното развиване, а преди този момент е бил шеф " Инвестиционни планове " в " Главболгарстрой ". Работил е и в други огромни строителни компании.

Другото предопределение е на Станислава Йотова, която оглавява дирекция " Обществени поръчки " в земеделското министерство. По неофициална информация Йотова се сочи за близка до основния секретар на Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) Димитър Стефанов. Той заемаше тази служба от 2011 година, когато изпълнителен шеф на фонда беше Румен Порожанов и остана на поста по време на трите мандата на Борисов и служебните кабинети по-късно. Беше освободен по време на ръководството на Кирил Петков, когато аграрни министър беше Иван Иванов. След оставката на кабинета на четворната коалиция обаче беше още веднъж възобновен на поста от служебния министър на земеделието Явор Гечев. Според депутати Стефанов се смята за непосредствен до Движение за права и свободи.
Тънка алена нишка
В борда на шефовете на " Напоителни системи " влиза и Николай Карафизиев, който е бил в претендент депутатските листи на Българска социалистическа партия в София. Освен това той е измежду учредителите на основания предходната година от някогашния водач на социалистите в София Калоян Паргов " Стратегически институт за национални политики и хрумвания ". Според Търговския указател преди да бъде назначен на поста Карафизиев е бил притежател на сдружения за произвеждане и продажба на електрическа сила и в областта на хидромелиоративното строителство. И още един любопитен подробност - до 2018 година Карафизиев бил в управителните органи на Ложата на старите свободни и признати зидари " Заря " дружно с Румен Ралчев и финансиста Емил Хърсев.

Другото ново предопределение - Антоанета Дръндова към този момент е била в борда на " Напоителни системи " през 2018 година По специалност е самостоятелен оценител и е била в депутатските листи на партията на Румен Петков - АБВ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР