Blagoevgrad24.bg Наближава началото на периода, в който самоосигуряващите се лица могат

...
Blagoevgrad24.bg
Наближава началото на периода, в който самоосигуряващите се лица могат
Коментари Харесай

До края на януари самоосигуряващите се лица могат да заявят смяна на вида осигуряване

Blagoevgrad24.bg Наближава началото на интервала, в който самоосигуряващите се лица могат да направят смяна на вида осигуряване за 2019 година От 01.01.2019г. минималният застрахователен приход за самоосигуряващи се се трансформира от 510,00 на 560,00 лева, с което се усилват и осигурителните вноски.

Обхват на обезпечаването

Самоосигуряващите се лица наложително се обезпечават във фонд " Пенсии " на държавното публично обезпечаване. А по собствен избор могат да се обезпечават и във фонд " Общо заболяване и майчинство ".

Самоосигуряващите се лица  които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд " ОЗМ ",  могат да се употребяват от всички обезпечени обществени опасности (без трудова акцидент и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вид е да внасят осигурителни вноски на по-нисък % за неработоспособност заради общо заболяване, за напреднала възраст и за гибел. Т.е. обезпечаване единствено за пенсия. В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на компенсации в избрани обстановки. Например за болнични и така наречен " майчински " при бременност и раждане.

Смяна на типа обезпечаване за 2019 година

Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година. Но в случай че е подадена декларация по одобрен пример от изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите. Става въпрос за декларация пример Окд 5. Като интервал срокът за подаване на документа в тези случаи е в границите на януари на съответната година.

Иначе казано, срокът за промяна на типа обезпечаване за 2019 година е от 01 януари 2019 г. до 31 януари 2019 г. Но не преди началото (01 януари 2019 г.) и след края (31 януари 2019 г.) на този интервал. А другояче в границите на самия месец януари 2019 година промяна на типа обезпечаване за годината би трябвало да може да се извърши безграничен брой пъти от самоосигуряващото се лице.

Първоначален избор на тип обезпечаване през 2019 и промени през годината

Самоосигуряващите се лица, които тепърва започват дейност през 2019 година дефинират типа на обезпечаването си в 7-дневен срок от пораждане на това събитие. За задачата се подава декларация по одобрен пример в способената териториална дирекция на Национална агенция за приходите. Отново става въпрос за декларация пример Окд 5. При  спиране и обновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се трансформира към този момент определения и заявен тип обезпечаване.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР