Бизнесът, президентът Румен Радев, членове на правителството и депутати обсъдиха

...
Бизнесът, президентът Румен Радев, членове на правителството и депутати обсъдиха
Коментари Харесай

Няма успешно управление при слаба икономика

Бизнесът, президентът Румен Радев, членове на държавното управление и депутати разискаха провокациите пред стопанската система на кръгла маса, проведена от Българската търговско-промишлена палата.

В приветствието си президентът посочи, че е време страната да вземе стратегически решения за унищожаване на бариерите пред икономическия напредък. Според Радев сполучливата стопанска система минава през основаването на удобни условия, за което виновни са изпълнителната, законодателната и правосъдната управляващи. Държавното ръководство можело да бъде сполучливо, единствено в случай че зад тила си има мощна стопанска система.

Радев уточни, че е значимо да бъдат набелязани факторите, които могат да лимитират притока на задгранични вложения. По думите му те могат да бъдат търсени в инфраструктурата, образованието, неналичието на работна мощ, неразбираемо и непредсказуемо законодателство и корупция. Той означи също по този начин, че стопанската система към този момент е пленник на демографията. "Какви са задачите и упоритостите ни - да изкореним бедността и неравенството, да настигнем страните от Централна и Източна Европа, да реализираме високо качество и стандарт на живот - продължи президентът. - Всички тези цели могат да бъдат реализирани, в случай че изведем стопанската система в по-висока орбита. Дали един растеж от 5-6% е постижим и дали е задоволителен? ".

Вицепремиерът Томислав Дончев счита, че методите за реализиране на богатство на нацията са два - стопанската система да създава повече, а националното благосъстояние да се разпределя вярно. Брутният вътрешен артикул бил несравнимо по-голям от времето на "зрелия социализъм ", само че разпределението му било неравноделно. Дончев акцентира, че до няколко години евтината работна ръка няма да е водещ фактор при привличането на вложения. Той регистрира, че на годишна база разноските за труд нарастват с 8%, което изпреварва растежа на продуктивността.

Икономическият министър Емил Караниколов добави, че нарастването на приходите зависи от високата подготовка на служащите. "Ако желаеме да имаме по-добри приходи, би трябвало да имаме по-добро обучение. Дават се повече пари за обучение. Без да е укор към никой, виждам неточен разговор сред бизнеса и науката. Защото страната може да е посредник, само че огромна част от бизнеса се пробва сама да взема решение тези проблеми - някои внасят служащи, други основават центрове за преквалификация и дуално образование. Образованието не може да взема решение единствено какво да прави, бизнесът би трябвало да подава информация ", посочи Караниколов.

Министърът на финансите Владислав Горанов пък уточни стабилната фискална политика на кабинета и че данъчното облагане на равнище страна няма да бъде променяно. В идващите месеци министерството оставало фокусирано върху установяването на тясно съдействие с Европейската централна банка и по едно и също време приемане в механизма ERM II. Според Горанов директно и индиректно тези предпоставки ще подобрят капиталовия климат и позицията на България в границите на Евросъюза.

Председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев регистрира, че 96% от българските компании са в бранша микро и дребни компании. Те образуват 61% от Брутният вътрешен продукт и в тях работят към 1.3 милиона чиновници. "Пълен парадокс е административната тежест да е идентична за едно микро дружество и една огромна компания. Само по повод защита на труда се ревизират 28 документа от инспектиращите ", акцентира Кънев. Той призна, че в последните две години не е реализиран безусловно никакъв прогрес по това направление. Депутатът съобщи също, че са притеснителни практиките за приемане на закони с отсрочено деяние, под махленски и под лобистки напън. Той изброи редица нормативи, признати по този метод, които са затруднили доста работата на бизнеса.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР