Бизнесът поиска отпадане или промяна на ограничението общият брой на

...
Бизнесът поиска отпадане или промяна на ограничението общият брой на
Коментари Харесай

Бизнесът иска още облекчения за наемането на работници от трети страни

Бизнесът изиска отпадане или смяна на ограничаването общият брой на жители от трети страни, работещи за локалния шеф, да не надвишава 10 на 100 от средносписъчната бройка на наетите по трудово правно отношение български жители. Предложението беше показано по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и от заместник-председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков, заяви Българска телеграфна агенция.

"Необходимо е заложеното ограничаване да отпадне или да се усили от 10 на 100 до 30 на 100 ", сподели Васил Велев.

От БСК поддържат предлагането на Велев, въпреки че имат по-скромни претенции ограничаването да се промени от 10 на 20 на 100 от средносписъчния състав.

Работодателите аргументираха предложенията с потребностите на пазара на труда. Поради неподходящите демографски трендове, на 100 напуснали пазара на труда, влизат едвам шейсет и трима, а пет -шест отпътуват за чужбина. Потребностите порастват по отношение на растежа на Брутният вътрешен продукт и на промишлеността, сподели Васил Велев. Той съобщи, че има голям дефицит на човешки запаси във всички браншове. По думите му през вчерашния ден са изнесени данни, че Брутният вътрешен продукт би бил с четири милиарда по-голям, в случай че нямаше този дефицит на човешки запаси, а съгласно данни на МВФ загубата или пропуснатата изгода е още по-голяма- седем % по-малък Брутният вътрешен продукт или 7 милиарда лв..

Работодателите показаха, че в Румъния има цялостен цех с виетнамски служащи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР