Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се оказа домакин на руския митрополит

...
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се оказа домакин на руския митрополит
Коментари Харесай

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Бившият министър председател Симеон Сакскобургготски се оказа хазаин на съветския митрополит Антоний и посланика на Русия Елеонора Митрофанова на фона на митинга против появяването на така наречен " външен министър " на съветската православна черква в България.

Срещата им се е случила на 6 декември - в деня, в който в центъра на София в символ на неодобрение против знаковата аудиенция на Антоний.

Сайтът " Фактор ", който открива новината през формалните канали на Московската патриаршия, показва, че гостуването на Митрофанова и митрополита при Сакскобургготски е непокътнато в загадка за българските медии. Не е упомената и на уеб страницата.

В Patriarchia.ru и в пресцентъра на службата за външни работи на съветския патриарх Кирил обаче тя е разказана в детайли, в това число със фотоси от двореца Врана.



На една от тях Сакскобургготски театралничи с съветски духовници и с посланика пред портрета на своя татко - починалия цар Борис III.

В информацията на руснаците се изяснява, че митрополит Антоний се намира в България във връзка 70-годишнината от основаването на локално поделение на съветската православна черква.

Срещите със Сакскобургготски са се случили в наличието на настоятеля на църквата в София архимандрит Вассиан Змеев и още двама души от отдела за външни връзки, който се оглавява от Антоний.

" Митрополит Волоколамский Антоний топло приветства Симеон II Сакскобургготски от името на святейшия патриарх Московски и всеруски Кирил, като означи неговия незабравим принос за съхранението на единството на Българската православна черква и укрепването на позициите ѝ в българското общество, както и персоналният принос на Главата на Царския дом на България в укрепването на връзките сред Руската и Българската православни църкви ", се споделя в информацията.

Сакскобургготски също е предал " поздрави и благопожелания " на патриарх Кирил.

Митрополит Антоний не е посрещнат от българския патриарх Неофит. Посещението му в България се случва на фона на продължаващата към този момент 10-ти месец съветска война в Украйна, която освен не беше наказана от Московксия патриарх, а и е интензивно подкрепяна от църквата.

Симеон Сакскобургготски има дълга история на политика на цялостно доближаване на България с Русия още в първите години на ръководството на Владимир Путин - освен по религиозна линия, само че и в политическо и икономическо отношение.

В неговия мандат като министър председател той рестартира от дълго време замразения план за втора атомна централа с съветска технология - " Белене ".

През 2002 година беше поканен на посещаване в Москва и се срещна с Путин, а през 2003 година съветският президент дойде в България точно на Трети март.

Симеон Сакскобургготски в началото разгласи за " шокираща " военната експанзия на Русия в Украйна, само че в това време се изказваше срещу изпращането на оръжия в помощ за Украйна, обвиняваше Запада в " настървяване " и призоваваше България да " работи по-предпазливо " към Русия поради " по-специалната връзка " и имперското мислене на Кремъл, оплаквайки изгубените " взаимни пазари ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР