Бившият премиер Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият японски премиер, почина днес,

...
Бившият премиер Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият японски премиер, почина днес,
Коментари Харесай

Реакции на политици от цял свят на убийството на Шиндзо Абе

Бившият министър председател Шиндзо Абе, най-дълго управлявалият японски министър председател, умря през днешния ден, откакто беше прострелян по време на акция за парламентарни избори, заяви Ройтерс. Абе, който се опита да изведе стопанската система на страната си от хроничната дефлация с дръзката си политика " Абеномика ", укрепи армията и се опълчи на възходящото въздействие на Китай, умря на 67-годишна възраст.



Ройтерс събра реакции на политиците по света на трагичната вест.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън назова " шокиращо “ и " надълбоко тревожно “ убийството на Абе, който назова водач с огромна визия.

Говорител на китайското посолство в Япония сподели: " Бившият министър-председател Абе способства за възстановяване на китайско-японските връзки по време на мандата си. Изразяваме съболезнованията си във връзка гибелта му и състрадание към фамилията му. "

" Япония загуби един популярен министър-председател, който посвети живота си на своята страна и работеше за обезпечаване на ред в света, " означи френският президент Еманюел Макрон.

В Туитър подалият оставка английски министър председател Борис Джонсън написа, че новината за гибелта на Абе е " необикновено тъжна “. " Неговото световно водачество в изпълнени с неопределеност времена ще бъде запомнено от мнозина. Мислите ми са със фамилията му, приятелите и японския народ. Обединеното кралство е с вас в този тъмен и печален миг. "

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е " замаян и надълбоко тъжен “. " Ние сме твърдо с Япония даже в тези сложни моменти “, написа канцлерът в Туитър, като изрази най-дълбоките си съболезнования на фамилията на Абе.

" Италия е шокирана от това извънредно нахлуване, което е удар по Япония и свободния либерален спор. Абе беше огромен воин на японския и интернационалния политически живот през последните десетилетия, с помощта на новаторския си дух и реформаторската си визия. Италия показва съболезнования на фамилията му, на държавното управление и на целия японски народ. "

В публикувано от нейния кабинет изказване президентката на Тайван Цай Ингвен уточни: " Не единствено интернационалната общественост загуби значим водач, само че и Тайван загуби значим и непосредствен другар. Тайван и Япония са демократични страни с господство на закона и нашето държавно управление остро осъжда насилствените и противозаконни дейности ", съобщи тя.

" Изпращам своите съболезнования на опечалените фамилии и на японския народ, които изгубиха най-дълго управлявалия министър-председател и почитан политик в историята на конституционна Япония ", съобщи южнокорейският президент Юн Сук-йол в изказване, публикувано от президентската канцелария. Юн добави, че стрелбата е " непростителен незаконен акт. "



Полският министър председател Матеуш Моравецки написа в Туитър, че е " надълбоко шокиран “ от убийството на Абе. " Мислите ми са със фамилията на нашия японски другар, който постоянно е бил доста общителен с Полша. Нека почива в мир. "

Австралийският министър председател Антъни Албанезе също е покъртен от убийството на Абе. " Трагичната гибел на някогашния японски министър-председател Абе Шиндзо е опустошителна вест... Г-н Абе беше един от най-близките другари на Австралия на международната сцена... Под негово управление Япония се трансформира в един от сътрудниците на Австралия в Азия с най-близко мислене - завещание, което продължава и до през днешния ден. Г-н Абе беше водач в Индо-Тихоокеанския район, който се застъпваше за свободен и отворен район. Четворката (стратегически разговор за сигурност сред Австралия, Индия, Япония и Съединените щати) и Всеобхватното и прогресивно съглашение за партньорство в Транстихоокеанския район в доста връзки са резултат от неговото дипломатическо водачество. Г-н Абе беше и колос на международната сцена - водач в Г-7, Г-20 и Организацията на обединените народи. Неговото завещание е с световно влияние, надълбоко и позитивно за Австралия ", сподели Албанезе.

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна депеша до фамилията на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе, в която назова гибелта му непоправима загуба. " Ръката на нарушител прекъсна живота на изтъкнат общественик, който дълго време оглавяваше японското държавно управление и направи доста за развиването на добросъседските връзки сред нашите страни ", се споделя в текста на телеграмата на съветския държавен глава до майката и брачната половинка на някогашния министър председател Еко Абе и Акие Абе, оповестена на уеб страницата на Кремъл. " Поддържахме постоянни контакти с Шиндзо, в които се демонстрираха неговите отлични персонални и професионални качества. Светлият спомен за този незабравим човек ще остане вечно в сърцата на всички, които го познаваха. Пожелавам на вас и на фамилията ви мощ на духа и храброст пред лицето на тази огромна и непоправима загуба. "


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР