Премиерът първо казва, че решението за строеж е абсолютно законно,

...
Премиерът първо казва, че решението за строеж е абсолютно законно,
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Главчев се поставя над закона с отмяната на решението за Мама и Аз

" Премиерът първо споделя, че решението за градеж е безусловно законно, по-късно го анулира. Ако даването на позволение е било безусловно законно, анулацията е безусловно противозаконна. Имате право, в случай че сте изпълнили избрани условия на закона, да изграждате болница, когато министър председателят ви отнеме това право, значи, че се слага над закона ", разяснява някогашният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на  " Денят ON AIR ".

Той изрази учудването си защо Главчев подава сигнал. Според него по-скоро самият длъжностен министър председател би трябвало да бъде тестван за анулацията на решението за " Мама и Аз ".

" Още по-странно е подаването на сигнал към ДАНС, 379-ата болница в страната каква ѝ е връзката с националната сигурност? Това е предизборна акция на главата на хората, не може по този начин да се гази закона ", съобщи някогашният здравен министър.

Пред Bulgaria ON AIR той акцентира, че детска болница е можело да има още по негово време като министър, в случай че е била утвърдена концепцията му за сливането на две съществуващи лечебни заведения в една.

" Ако не беше анулирана моята заповед за обединение, щяхме да имаме детска болница преди 2 година И в този момент може да се слеят сдруженията и след няколко месеца да имаме такава детска болница. Това е елементарно, просто и разумно решение. Има апетити към този терен, не е добре, когато се приказва за политика във връзка с опазването на здравето ", добави доктор Кацаров.

Той е безапелационен, че с построяването на Национална педиатрична болница няма да се решат проблемите с детското опазване на здравето, тъй като в нея преобладаващо ще се лекуват децата от София, а тези от останалите обитаеми места ще вървят в локалните лечебни заведения. По думите му за детска болница би трябвало да се приказва за лекуването на деца до 6-7 година

" Децата са от 0 до 18 година от юридическа позиция, от здравна това не е по този начин. По какво се разграничава 15-годишният организъм от 19-годишния. Тази граница би трябвало да се сведе. Дете на 15 година може да го лекува педиатър, само че няма проблем да го оперира хирург. Сами си сътворяваме проблем въз основата на това разделяне ", уверен е някогашният здравен министър.

Д-р Кацаров изрази позицията си, че разпоредбите на Министерство на здравеопазването и НЗОК са повода в страната да има толкоз доста лечебни заведения и в случай че се промени методът на финансиране, техният брой ще намалее и ще се даде повече опция за развиване на амбулаторното лекуване. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР