Бившият председател на Софийския апелативен съд (а преди това и

...
Бившият председател на Софийския апелативен съд (а преди това и
Коментари Харесай

Веселин Пенгезов стана вторият съдия, осъдил България в Страсбург за институционален произвол

Бившият ръководител на Софийския апелативен съд (а преди този момент и на Военно-апелативния) Веселин Пенгезов осъди България в Страсбург за липса на съответен правосъден надзор върху произвола, сбъднат върху него при отстраняването му от служба през 2014 година Пенгезов, който е много спорна персона, е първият магистрат, оповестил обществено, че Делян Пеевски кадрува и дава разпоредби в правосъдната власт - откакто изпадна в " недружелюбност " и стана жертва на същите хора, които бяха в основата на неговото предопределение отпред на САпС.

има значим политически подтекст, тъй като този проблем е илюстрация на методите, по които се дирижират процесите в правосъдната власт, в това число и посредством неконтролируем прокурорски произвол. В рамките на актуалните следващи старания за правосъдна промяна той е още един мотив за размисъл.

На процедура Пенгезов е вторият български арбитър след Мирослава Тодорова, осъдил страната в Европейския съд по правата на индивида за институционален произвол от страна на Висшия правосъден съвет, дирижиран от подмолните господари на правосъдната система. Двете решения на Европейски съд по правата на човека обаче са много разнообразни по установените нарушавания.

По българската страна за първи път бе наказана за нарушение на член 18 от Европейската спогодба за правата на индивида, забраняващ да се употребяват законни процедури за паралегални цели - в тази ситуация да се накаже и сплаши арбитър поради негови обществени позиции. Пенгезов осъди страната поради неналичието на съответен правосъден надзор върху отстраняването му от служба като арбитър и ръководител на съд, което го слага в риск от прокурорски произвол. Както съдът в Страсбург установи, по българското право привличането на един арбитър като обвинен не предстои на независим правосъден надзор, а Върховният административен съд (ВАС) в границите на делото по отстраняването също твърди, че не може да ревизира адекватността на обвиняването. Така на процедура си получава, че прокуратурата може да повдига обвиняване и да отстранява арбитър без задоволително съответен надзор и по този начин да се стигне до произвол.
Реклама От ръководител на две съдилища и хотелиер до жертва и разобличител на Пеевски и Цацаров
Пенгезов има любопитна кариера в правосъдната власт, белязана с някои знакови събития. Името му излезе в абсурда с магистратите-хотелиери от 2010 година, когато стана известно, че петима висши съдии и прокурори, както и техни родственици са получили на безценица парцели на черноморското крайбрежие, откакто се записали адресно там и били оценени като извънредно нуждаещи се. Сделките са осъществени по време, когато Пенгезов е ръководител на Военно-апелативния съд, само че абсурдът излезе на бял свят след следствие на " Капитал " по това време, когато Пенгезов е човек на статуквото, назначен, както излиза наяве - по благоволението на Пеевски, за ръководител на Софийския апелативен съд. Това стана макар съпротивата на съдиите в него.

По-късно обаче Пенгезов бе магистратът, който първи обществено разгласи, че Делян Пеевски кадрува и дава разпоредби в правосъдната власт - откакто изпадна в " недружелюбност " и стана жертва на същите хора, които дирижират подмолно в правосъдната власт. През 2014 година, когато Висш съдебен съвет отхвърли кандидатурата му за втори мандат като ръководител на САпС, тъй като в това време той беше станал обвинен по скалъпено дело, пред публицисти Пенгезов изясни по този начин повода: " Каквото беше заданието, се извърши почтено. На Делянчо е заданието - като излезе основният прокурор, го питайте, сложена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на основния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи основният прокурор. Има си твърдо ядро, което си гласоподава, което бях сигурен, че ще гласоподава срещу. "

Малко по-късно някогашният ръководител на Софийския областен съд Методи Лалов описа, че през 2012 година, когато се е кандидатирал за ръководител на съда, се срещнал в столично заведение с тогавашните ръководители на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и на Върховен административен съд Георги Колев (протежета на ГЕРБ и Движение за права и свободи в правосъдната власт), с цел да им опише концепцията си. На срещата " инцидентно " се появил и Делян Пеевски, показали му Лалов като претендент за ръководител на СРС, а Пеевски попитал: " Ама да не стане по този начин да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган. "
Реклама

В жалбата си Пенгезов дава ясно да се разбере, че е бил жертва на прокуратурата и на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров .
Фактите по делото пред Европейски съд по правата на човека
През 2014 година Пенгезов е упрекнат за закононарушения, които съгласно прокуратурата са осъществени 5-6 години по-рано, през 2008 година - 2009 година, когато е ръководител на Военно-апелативния съд, а точно непровеждане на процедура за социална поръчка за осведомителна система на военните съдилища. Темата за тази поръчка е била обект на голям брой медийни изявления, написа в жалбата до Страсбург, тъй като още през 2011 година Агенцията за държавна финансова ревизия издава наказателно разпореждане поради необявената социална поръчка, само че след това то пада на две инстанции в съда. Пред Европейски съд по правата на човека Пенгезов отбелязва, че прокуратурата не е имала потребност от 5-6 години, с цел да го упрекна в чисто официално закононарушение. Пенгезов е дефинитивно оневинен през 2021 година откакто три правосъдни инстанции установяват липса на закононарушение.

" За сметка на необяснимото закъснение обвиняването против жалбоподателя и настояването на основния прокурор за отстраняването му от служба (и двете с дата 28.04.2014 г.) изумително съответстват с кандидатирането на господин Пенгезов за административен началник на Софийски апелативен съд (САпС). Както е посочено и в експозето на обстоятелствата, направено от Европейски съд по правата на човека, жалбоподателят е бил единствен претендент за тази служба. Два месеца след обвиняването против него, което е необятно медийно отразено, на 26.06.2014 година, Висшият правосъден съвет " разумно " отхвърля кандидатурата на " обвинения " Пенгезов за ръководител на най-важния апелативен съд в България ", се споделя в жалбата, направена от юристите Михаил Екимджиев и Катина Бончева. (Овладяването на Софийския апелативен съд продължи и по-късно макар съпротивата на съдиите - съдът две години бе държан без ръководител, на два пъти Висш съдебен съвет отхвърля да назначи арбитър Нели Куцкова, макар безупречната й кандидатура и поддръжката на съдиите, до момента в който най-после съветът се спря на сегашната председателка Даниела Дончева, която дори преизбра за втори мандат, макар противоречивата й кандидатура и доста негативни референции за активността й).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР