Бившият общински съветник от столичния общински съвет и бивш лидер

...
Бившият общински съветник от столичния общински съвет и бивш лидер
Коментари Харесай

Защо Вили Лилков се кандидатира за кмет на София

Бившият общински консултант от столичния общински съвет и някогашен водач на ДСБ-София Вили Лилков влезе в кметската конкуренция в столицата и това провокира нови талази на напрежение в софийската дясна общественост. Кандидатурата му за кмет беше издигната от предприемчив комитет от общественици, част от които се асоциират със " синята концепция " от годините след началото на демократичните промени, някогашни министри от Съюз на демократичните сили от времето на ръководството на някогашния министър председател Иван Костов и парчета от една от партиите в обединението ПП-ДБ - " Демократи за мощна България " (ДСБ).Първоначално изглеждаше, че кандидатурата на Лилков прави идеална работа на ГЕРБ като се пробва да разбие класическия десен избор в София, като даже имаше отзиви, че Бойко Борисов може да го поддържа. Последното обаче надали ще се случи и играта, наподобява, е по-сложна и задачата е контролът върху бъдещия общински съвет.

Бившият общински консултант от столичния общински съвет и някогашен водач на ДСБ-София Вили Лилков влезе в кметската конкуренция в столицата и това провокира нови талази на напрежение в софийската дясна общественост. Кандидатурата му за кмет беше издигната от предприемчив комитет от общественици, част от които се асоциират със " синята концепция " от годините след началото на демократичните промени, някогашни министри от Съюз на демократичните сили от времето на ръководството на някогашния министър председател Иван Костов и парчета от една от партиите в обединението ПП-ДБ - " Демократи за мощна България " (ДСБ).

Първоначално изглеждаше, че кандидатурата на Лилков прави идеална работа на ГЕРБ като се пробва да разбие класическия десен избор в София, като даже имаше отзиви, че Бойко Борисов може да го поддържа. Последното обаче надали ще се случи и играта, наподобява, е по-сложна и задачата е контролът върху бъдещия общински съвет.

До този миг публично номинираните претенденти за кмет на столицата на идните през есента локални избори са двама - на IT бизнесмена Васил Терзиев, повдигнат от обединението ПП-ДБ и " Спаси София " и на депутата от " Възраждане " Деян Николов. Така кандидатурата на Лилков наподобява като продължение на развилата се основно в обществените мрежи и някои медии офанзива против претендента на ПП-ДБ Васил Терзиев. Тя стартира съвсем незабавно след формалното показване на кандидатурата му за кмет на София преди двайсетина дни, а неин главен прицел се оказаха дядото, бащата и чичото на Терзиев, чиято биография е обвързвана с някогашната комунистическа загадка работа " Държавна сигурност " (ДС).
Кой е против Терзиев
Този факт съчета достоверно неодобрение измежду и много индивидуалистично настроената дясна общественост, която изглеждаше, че в допълнение се усилва от обичайните й противиници - близки до ГЕРБ медии, инфлуенсъри и групи в обществените мрежи. Превръщането на недоволството в опорка от предизборната акция целеше да сътвори звук в системата на обединенията, които съставляват демократичната общественост в София и по особено в една от партиите - ДСБ. Нейните симпатизанти са изключително чувствителни по тематиката за репресивния уред на някогашната комунистическа партия по времето на Тодор Живков. Още повече, че за пръв път на тези локални избори обединенията от демократичната общественост в София се явяват обединени с единна кандидатура освен като политически партии, само че и като експертен капацитет в лицето на неправителствени организации като " Екипът на София " още на първия тур, което създаваше усещането, че борбата за кметското място в София предрешена.
Реклама
Кандидатурата на Лилков беше показана като противовес на опорката за ДС-миналото на бащата и роднините на Васил Терзиев. Лилков е прочут с твърдите си антикомунистически позиции и даже има издадени книги за Държавна сигурност дружно с откривателя на комунистическото ни минало журналиста Христо Христов. Освен това и политическата му биография е " синя ". Дълги години той беше в управлението на СДС-София, а след разцеплението на синята партия беше измежду учредителите на основаната от някогашния министър председател Иван Костов партия ДСБ. Освен това Лилков е дълготраен общински консултант в София и някогашен зам.-председател на столичния общински съвет, което допуска, че е добре осведомен с проблемите на София.
Кой е за Вили Лилков?
Подобна на Лилков биография имат и част от хората от инициативния комитет, които застанаха зад кандидатурата му. В него са Богдана Карадочева и Васко Кръпката, които участваха интензивно в огромните манифестации на Съюз на демократичните сили от зората на демокрацията, някогашни министри от държавното управление на Съюз на демократичните сили с министър председател Иван Костов - Надежда Нейнски и Муравей Радев, като и парчета от ДСБ към партията КОД на някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов, част от второто държавно управление на Бойко Борисов, когато ГЕРБ беше в коалиция с Реформаторския блок.

Факт е, че първият резултат от оповестяването на кандидатурата на Лилков беше повторното възкръсване на дебата във фейсбук комунизъм/антикомунизъм измежду последователите на десницата, който в последните дни беше взел на позаглъхва след ударното му начало малко след формалното оповестяване на кандидатурата на Терзиев. А и в наситената си стратегия от медийни участия откакто беше номиниран самият Лилков не скри, че ще се бори за тези гласове в София. В тях той главно нападна ДС-миналото на фамилията на Терзиев и съобщи, че в скоро време ще излезе с апел към последователите на Съюз на демократичните сили и ДСБ. Това стана и причина от ДСБ-София да разпространят позиция, в която обявиха, че изрично застават зад кандидатурата на Васил Терзиев. Подчертават и, че Лилков от години не е деен член на партийната организация в столицата. " Търсеното разединение в нашата общественост работи само за понижаване на възможностите ни за безапелационна победа на идните локални избори ", се споделя още в декларацията.

Големият въпрос обаче е може ли включването на Лилков в кметската конкуренция да разцепи демократичната общественост до степен, че да попречи на Терзиев да завоюва вота и дали зад кандидатурата му ще застане втората политическа в столицата, която ръководи София към този момент 18 година - ГЕРБ.
Реклама Простите сметки на Борисов
Номинацията на Лилков пристигна единствено няколко дни откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заприказва за съставяне на десноцентристки блок за локалните избори в столицата, тъй че " София да остане синя ". Думите му надали са инцидентни поради обстоятелството, че зад кандидатурата на Лилков стоят среди от Съюз на демократичните сили, които са съдружен сътрудник на ГЕРБ. Това сътвори чувството, че групировката на Борисов може да застане зад номинацията на Лилков. Още повече, че на няколко пъти той обществено поддържа претенденти на ГЕРБ в разнообразни избори. На кметския избор през 2019 година Лилков застана зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова за четвърти мандат за кмет на София, а на президентския избор беше в инициативния комитет за издигането на Анастас Герджиков за държавен глава. След последните парламентарни избори пък беше измежду стоте интелектуалци, които приканиха ГЕРБ и ПП-ДБ да образуват държавно управление. Последните локални избори демонстрираха доста спаднала поддръжка за ГЕРБ - Фандъкова завоюва балотажа против Мая Манолова единствено с към 20 хиляди гласа. Освен това при доста по-ниската поддръжка в София за ГЕРБ на парламентарния избор спрямо този за ПП-ДБ и минималните шансове за триумф на кметския избор, залагането на различен претендент отвън ГЕРБ наподобява разумна. Подобен беше методът на Борисов с номинацията на ректора на Софийския университет Анастас Герджиков за президент. Той първо беше повдигнат от предприемчив комитет, а по-късно подсилен от ГЕРБ.

Въпреки това, импровизирано, от ГЕРБ настояват, че партията ще издигне собствен претендент за кмет в София. На терена от много време загрява сегашния ръководител на общинския съвет Георги Георгиев, а съгласно депутати от ГЕРБ в средите им се разискват и още едно-две имена, които не са тясно свързани с партията. Всичко това с ангажимента, че крайното решение какъв да е претендент за кмет на ГЕРБ в София ще бъде взето от Борисов най-вероятно през септември според от политическата обстановка все още.
Кой ще управлява общинския съвет?
Самият Лилков твърди, че влиза в кметската конкуренция най-много поради номинацията на Терзиев. Отрича кандидатурата му да е обвързвана с ГЕРБ и даже се опита да се разграничи от дългогодишното ръководство на партията на Борисов като съобщи, че " София пораства, само че не се развива " и е останала в XX-и век.

Независимо обаче какви са претекстовете му да се кандидатира за кмет на София, присъединяване му във вота наподобява в интерес на ГЕРБ. Първо, тъй като надали ще получи такава поддръжка, че да завоюва кметската конкуренция в столицата. Той един път взе участие във вота като претендент за кмет на столицата през 2015 година и завоюва малко над 38 хил.гласа. С присъединяване си в този момент в изборите ще разрушава гласовете на десницата, което най-вероятно няма да докара до срив в поддръжката за Терзиев, само че ще направи загубата на възможния претендент на ГЕРБ не чак толкоз огромна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР