Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев се

...
Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев се
Коментари Харесай

Бивш шеф на НСО иска оставката на настоящия заради Шипка

Бившият шеф на Националната работа за защита Красимир Станчев се причисли към хората, които приканват за оставката на приемника си Емил Тонев. Повод са дейностите на охранителите край паметника Шипка на 3 март, когато бе позволено агитката на проруските националисти от " Възраждане " да обстрелва премиера Кирил Петков и ръководителя на Народното събрание Никола Минчев със снежни топки.

Станчев, който подаде оставка през лятото на 2020 г. заради скандалите, свързани с летните сараи на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган в Росенец, даде. Той подсети, че чиновниците на НСО би трябвало да пазят освен живота на охраняваните лица, само че тяхната чест и достолепие. Той разгласи че авангардът на защитата е можело да изиска техническа помощ от София, откакто е имало информация, че охраняваните лица може да бъдат нападнати. 

" Имаше риск, въпреки и със снежни топки ", уточни Станчев. Той напомни, че президентът, шефът на Народно събрание и министър председателят по закон не могат да откажат държавната защита, както и че по закон те би трябвало да се преценяват с ограниченията. Но законът не ги задължава да го вършат, изясни Станчев. Той добави, че от фрагментите е видял как началникът на авангардната група, се пробва да предизвести премиера да не върви нагоре, само че той отива.

" Виждали сме ги постоянно да носят нещо като куфарчета, чанти, а тук не виждаме нищо такова ", добавя някогашният началник на НСО. Той изясни, че в случай че имаха такива чанти, е можело " най-малко да я вдигнат ", а в този момент са го правили с голи ръце, като игра на тенис. " Не мога да кажа, че авангардът е подценил, само че можеше малко повече интензивност от тяхна страна ", споделя Станчев. 

Според него в изискванията на войната в Украйна би трябвало да се вземат и по-специални ограничения за защитата на първите мъже в страната, което той не виждал да се прави.

По думите му Тонев дължи оставка в този момент, както той е поел отговорност след събитията в Росенец. Станчев изясни, че не е бил осведомен какво се случва там. И че охранителите, които обгрижват Доган, не са не са отчитали на него, а на заместител в службата, който към този момент не е на поста. Никой не беше осведомен какво се случва. Станчев отговори утвърдително на въпроса дали с Доган и Пеевски НСО е била превърната в частна охранителна компания. Той описа да вземем за пример по какъв начин чиновник е бил в отпуск, само че се е явил да охранява един от тях. Не стана ясно обаче какво е направил Станчев като началник на службата, с цел да предотврати тези практики. " Нямам информация дали тази процедура продължава ", уточни той.

Междувременно, НСО, които до момента отхвърлят да разясняват проблема " Шипка ", излязоха с позиция, че са " деполитизирана военизирана работа за сигурност и изрично се противопоставяме на всички опити да бъде обвързвана с партийни ползи, планове и дейности ". " Ръководството на НСО изразява признателност на своите чиновници, които с професионалното си държание способстваха за преодоляване на зародилото напрежение и съгласно своите пълномощия не позволиха да се стигне до нежелани произшествия по време на честванията на Националния празник ", гласи още позицията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР