Бившият министър-председател и настоящ лидер на опозиционнана партия ГЕРБ Бойко

...
Бившият министър-председател и настоящ лидер на опозиционнана партия ГЕРБ Бойко
Коментари Харесай

Борисов прекара нощта в ареста. Било разпоредено да бъде задържан показно пред децата му

Бившият министър-председател и сегашен водач на опозиционнана партия ГЕРБ Бойко Борисов прекара нощта в ареста.

Адвокатът му Менко Менков съобщи, че някогашният министър председател е арестуван за изнудване.

" Било разпоредено ареста да бъде осъществен пред децата му, съобщи тази заран депутатът Делян Добрев.

Доколкото разбираме, това е по предписание на Кирил Петков. Аз не съм чувал в друга страна министър председателят да може да разпорежда арести на лична глава и да няма институции, които да управляват тези неща “, сподели още Добрев.

Разпореждането за ареста идва от кабинета на министър-председателя Кирил Петков, по този начин написа в преписката ", разгласи сензационно Менков.

Бил споменат текст от закона за изнудване, само че не пишело кого и по кое време Борисов е изнудвал. Преписката съвпадала с досъдебното произвеждане против Борисов, само че Менков не бил наясно защо е бил разпитван съответно Петков. След това настанали и обиските.

" Ще си преспи 24 часа. Дотогава би трябвало да бъде изпратена преписката и на прокуратурата и да бъде назначен наблюдаващ прокурор ", посочи още бранителят на експремиера.

Вчера в 22.30 ч. водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, медийният му консултант Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха арестувани след обиски в домовете им.

Мащабната акция на Министерство на вътрешните работи бе по следствие на Европейската прокуратура, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Извършват се претърсвания и изземвания на доста адреси. От Министерство на вътрешните работи показаха, че " акцията е по необходимост ", което значи, че прокуратурата не е била известена за нея.

В 07.00 ч. в петък симпатизанти и членове на ГЕРБ започнаха митинг пред ГДНП.

Протест ще има и в 09.00 ч. пред Министерски съвет.

" Кирил Петков е разпитан в качеството си на очевидец през днешния ден. Не съм осведомен с никакви материали, с изключение на с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой различен, с изключение на Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е упрекнат Борисов. Написани са някакви общи разпореждания, съгласно които става дума за изнудване. Не написа нито кого, нито по кое време, нито в какво тъкмо се показва изнудването ". Това съобщи юрист Менко Менков откакто се срещна нощес експермиера Бойко Борисов в ГДНП, представен от БНР.

" Няма и не може да има повдигнато обвиняване. Прокуратурата е схванала за протичащото се от медиите. Досъдебното произвеждане е формирано при изискванията на необходимост. Става въпрос за инспекция, формирана по сигнал на така наречен Движение БОЕЦ ", уточни бранителят. Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. " Този сигнал беше подаден до вътрешния министър тогава, осъществена е инспекция, която не е докладвана до Прокуратурата ", акцентира юрист Менков.

И добави, че първото и само деяние по следствието, осъществено досега, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. " Борисов не е разпитан в този момент, няма по какъв начин да бъде, тъй като няма даже проверяващ служител на реда ", уточни юристът.

По думите му контрольор от " Националната полиция " е издал заповедта за 24-часово задържане. " Можем да я апелираме в 7-дневен период пред Административния съд и ще го създадем ", безапелационен беше Менков.

За огромна интервенция на Групово дело „ Национална полиция “ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, оповестиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано. Извършени бяха претърсвания и изземвания на доста адреси. Според полицията сега са арестувани някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашният министър на финансите Владислав Горанов, някогашният ръководител на финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова и някогашната шефка на държавната осведомителна работа Севдалина Арнаудова.

Много бих се изненадал, в случай че прокуратурата задържи Бойко Борисов. Те с Гешев се пазят тил в тил. Другата седмица на вътрешна комисия ще извикаме Министерство на вътрешните работи да ни срещнат с всички условия. Трябва да се ревизират всички обстоятелства, с цел да няма корист с власт.

Tова сподели шефът на вътрешната комисия ген. Атанас Атанасов пред публицисти на влизане в Народно събрание. Зная най-малко 50 случая, за които Борисов би трябвало да се проверява. За мен е значимо да се види при какви условия бе подписан контракта и бе издигнат “Турски поток”. Построяването е било част от проекта на Русия за нахлуването в Украян. Газопроводът бе построен на гърба на българския поданик. В Сърбия той бе издигнат от “Газпром”. Гледам какъв брой са уплашени от ГЕРБ. Ако техният предводител бъде наказан, каква е тяхната орис?!

Според юрист Людмил Рангелов Бойко Борисов най-вероятно ще бъде освободен, откакто изтече 24-часовият арест.

„ Най-късно към 22.00 ч. през днешния ден би трябвало да го освободят.. Другият вид е прокурор да му вземе мярка задържане под стража за 72 часа.

След това Прокуратурата може да го показа пред съда за непрекъсната мярка задържане под стража”, изясни той в ефира на Нова телевизия.

По думите му от информацията досега няма догадка, че задачата е била да бъде заобиколена българската Прокуратура.

„ Такова състояние имаме когато са нужни незабавни дейности за попречване на закононарушение или за събиране на доказателства. Всяка закъснение би провалило едно разследване”, разясни юристът.

„ Фактическо обвиняване против Бойко Борисов евентуално все още има. Това е регламентирано в наказателно-процесуалния кодекс. Обвинение може да се повдигне и с първите дейности по следствие, като арестите, претърсвания и изземвания “, сподели юрист Михаил Екимджиев пред bTV във връзка ареста на някогашния министър председател.

„ Не знаем дали е имало налице обстановка по необходимост, само че представете си в случай че Министерство на вътрешните работи беше решило да работи общоприетоо с авансово позволение от Специализирания съд. На първата минута Иван Гешев щеше да знае това, на втората минута Борисов щеше да знае това и към този момент можеше да е в Дубай или Сърбия “, сподели още Екимджиев.

Той разяснява също, че с него се е свързала Менда Стоянова, за която също се появи информация от Министерство на вътрешните работи, че е арестувана. „ Тя научаваше от малкия екран, че е задържана. Това оставя горчив усет “, сподели Екимджиев.

По думите му тя го е потърсила, тъй като знае, че Екимджиев се занимава с каузи в Страсбург. „ Заради това злепоставяне, което нощес се случваше с обявяване на обстоятелството, че е задържана – това в действителност е проблем с презумпцията за невиновност “, сподели Екимджиев.

Той добави, че няма разумно пояснение за информацията от Министерство на вътрешните работи и разминаването в арестите. „ Може да е неприятна полицейска съгласуваност. Другото е прикрит план и пушилка, може да има и трети сюжет – протест на междинния ешалон на полицията да се извършват разпоредби на управлението “, сподели юристът.

Екимджиев отхвърли да разяснява основанията за ареста на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР