Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е

...
Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е
Коментари Харесай

Сандов е отменил процедури по ОВОС, което може да попречи на доизграждането на АМ "Струма"

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), което може да попречи на доизграждането на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, оповестява БГНЕС.

Агенцията показва, че Сандов е направил това на 1 август, т.е. единствено ден преди да съобщи властта на служебния министър Росица Карамфилова-Благова. Тя има право да анулира този акт.

Алтернативният вид е актът да влезе в съда, само че това ще забави процеса – ще минат години, а този Оценка на въздействието върху околната среда ще е изминал до тогава.

Целта на действието на Сандов в " 12 без 5 " е да се изпрати точно в съда, което значи да се постави кръст на плана, отбелязва БГНЕС.

Ако няма оценка за Оценка на въздействието върху околната среда, това значи на процедура, че няма подобен план. Процедурата по построяването на сектора " Струма-Кресна " се връща там където беше преди цели 15 години. Цялата процедура ще би трябвало да стартира отначало, да се внесат всички вероятни оферти, да се мине през цялата процедура по публично разискване, през оценка на всички вероятни други възможности и така нататък

Ако планът не започва, България е застрашена също по този начин да загуби стотици милиони евро европейско финансиране.

Участъкът Струма-Кресна е с десетки жертви и хиляди ранени поради произшествия. Той чака своето решение от години. Строителството му се следи деликатно както от Европейска комисия по този начин и от Бернската спогодба (за запазване на дивата европейска флора и фауна и естествените местообитания), защото попада в две зони по НАТУРА 2000. Едно от условията на тези институции е да се разработят характерни цели, които да подсигуряват отбраната на природата по време на строителните действия и по-късно при употребата на автомагистралата. С поддръжката, в това число и финансова, на Европейска комисия са създадени нужните характерни природозащитни цели, които са показани и утвърдени от Министерство на околната среда и водите, напомня още организацията.



По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР